Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Valet är en folkomröstning om välfärden

När ni nu ska fatta era beslut om vilket parti ni ska rösta på, minns att valet handlar om välfärdens framtid och om anständighet. En röst på Stefan Löfven (S) är en röst på att hålla Sverigedemokraterna utanför allt inflytande på regeringsmakten, skriver Lena Rådström Baastad (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Riksdagsvalet 2018

I morgon: Sverigedemokraterna

Svensk ekonomi är stark. I dag har 300 000 fler ett jobb att gå till jämfört med 2014, 100 000 av dessa jobbar i välfärden. Vi har en väldigt bra sjukvård och den stora majoriteten av våra barn rustas väl i skolan. Men tyvärr inte alla. Inte överallt. Fortfarande behöver vi göra mer. I sjukvården behövs mer personal och bättre arbetsvillkor för alla, och hög vårdkvalitet för varje patient. Vi behöver satsa ännu mer på skolan och sätta stopp för de övervinster som nu går till miljardärer i stället för till elever och lärare. Och du som har slitit ett helt arbetsliv ska få en pension som du kan leva på. Den S-ledda regeringen har kommit en bra bit, men än är vi inte i mål. Vi vill fortsätta jobba för ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.  

Valet är en folkomröstning om välfärden. För oss socialdemokrater går investeringar för ett starkare samhälle före skattesänkningar för de som har mest. Vi ska minska klyftorna och bygga ett Sverige som håller ihop och där vi ställer upp för varandra.

Skrota pensionärsskatten

En grundbult för en trygg och stark välfärd är en pension som du kan leva på. Om Socialdemokraterna vinner valet kommer vi att ta bort pensionärsskatten helt och höja pensionerna för de som arbetat ett helt liv med låg lön. Vi vill skapa ett särskilt tillägg till den allmänna pensionen på upp till 600 kronor per månad. Allianspartier säger att detta är ett orimligt förslag. Vi socialdemokrater tycker tvärtom att det är orimligt att människor som jobbat ett helt yrkesliv ändå har svårt att få ekonomin att gå ihop. Vi kommer också driva att den allmänna pensionen ska stärkas och målet är att den samlade pensionen för vanliga löntagare på sikt ska vara 70 procent av slutlönen.

Socialdemokraterna går till val på att investeringarna i välfärden ska öka med minst 65 miljarder jämfört med 2014

Socialdemokraterna går till val på att investeringarna i välfärden ska öka med minst 65 miljarder jämfört med 2014 under nästa mandatperiod. Det är ungefär lika mycket som Moderaterna lovar att sänka skatterna om de vinner valet. De enorma skattesänkningar M genomförde 2006-2014 resulterade i att andelen anställda i välfärden sjönk till samma låga nivåer som under budgetsaneringen på 90-talet. Så ska vi inte ha det i Sverige. Välfärden måste gå före skattesänkningar för de rikaste. Så att du får den bästa vården oavsett plånbokens tjocklek. Så att ungarna får lära sig mer i skolan och du som är äldre känner dig trygg med att samhället finns där när det behövs.

Moderaterna och Sverigedemokraterna tror att de ökade behoven i skolan och sjukvården, hos polisen och i kampen mot brottsligheten och brottens orsaker kan mötas med skattesänkningar. Det är både märkligt och oroande. Inte en vårdkö kommer att kortas genom privatiseringar och sänkt skatt, inte en lärare, undersköterska eller polis kommer att anställas genom jobbskatteavdrag för dem som tjänar mest. Vi har stora arbetsuppgifter framför oss och de kräver rätt prioriteringar.

Värnar demokrati och allas lika värde

De ord som nu följer kan kännas självklara. Men tyvärr har vi ett läge då det ändå måste påtalas: Sverige ska styras av anständiga partier som värnar demokrati, allas lika värde och yttrandefrihet. Ulf Kristersson (M) har sagt att han kommer att bilda regering även om hans block förlorar. För att åstadkomma det behöver M stöd från SD. Jimmie Åkesson (SD) har i sin tur gjort klart att han kräver inflytande i utbyte mot sitt stöd.

En röst på M kan i praktiken bli en röst på SD. Ett sådant styre är inte värdigt Sverige, som hyllas internationellt för vår transparens, jämlikhet och jämställdhet. Om Sverige styrs av en svag höger-regering där SD ges politiskt inflytande skulle vårt land kunna förändras i grunden. Det är djupt oroande om ett parti med företrädare som hävdar att judar, samer och tornedalingar inte är svenskar skulle få avgörande inflytande över regeringsmakten.

Nej till SD

Stefan Löfven sa det i sitt sommartal i söndags, och jag säger det igen: vi kommer aldrig sätta oss i en regering som är direkt eller indirekt beroende av stöd från SD. Det är vår fasta övertygelse att Sverige mår bäst av breda politiska överenskommelser mellan anständiga partier, och kommer fortsatt att ha den inställningen under och efter valet.

Det är nu det gäller. Nu är det mindre än en månad kvar till valet. Socialdemokraterna kommer att göra allt vi kan under slutspurten för att du ska veta hur vi vill bygga Sverige starkare. Jag hoppas att vi möts under något av de 1,5 miljoner samtal vi ska föra i Göteborgsområdet och i resten av Sverige fram till valdagen.

Med Socialdemokraterna får du ett fortsatt arbete för ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige – för alla.

Lena Rådström Baastad (S)

partisekreterare