Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att Socialdemokraterna genom lagstiftning vill tvinga företagen att införa könskvotering är inte nytt i sak. Mer anmärkningsvärt är det att frågan nu lyfts till EU:s beslutsfattare, skriver Lars Adaktusson (KD).

Vad vill Socialdemokraterna egentligen?

Att ena dagen avfärda dem som varnar för onödig maktöverföring till Bryssel och nästa dag agera draglok åt EU:s federalister går inte ihop. Jytte Guteland (S) och Olle Ludvigsson (S) illustrerar precis detta när de kräver överstatlig lagstiftning om könskvotering i bolagsstyrelser, skriver LArs Adaktusson (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Könskvotering, 6/1

Det har snart gått två månader sedan Stefan Löfven (S) bjöd in EU:s stats- och regeringschefer till Göteborg. Överst på dagordningen stod den så kallade sociala pelaren, en slags överstatlig programförklaring för bland annat socialpolitik, arbetsmarknadsfrågor och jämställdhet.

Att detta i själva verket handlar om omfattade överföring av makt till Bryssel förnekades med emfas av Löfven och hans partivänner i Göteborg. Ändå dröjde det bara till måndagen i veckan efter mötet innan EU-kommissionen tog den sociala pelaren som intäkt för att damma av ett förslag om att med hjälp av överstatlig lagstiftning införa könskvotering av bolagsstyrelser.

Föga förvånande ställer sig nu Socialdemokraterna, genom Europaparlamentarikerna Jytte Guteland och Olle Ludvigsson, bakom detta förslag. På Göteborgs-Postens debattsida (6/1) kritiseras samtidigt Kristdemokraterna och Moderaterna för att inte dra samma slutsats.

Duckar för central fråga

Att Socialdemokraterna genom lagstiftning vill tvinga företagen att införa könskvotering är inte nytt i sak. Mer anmärkningsvärt är det att frågan nu lyfts till EU:s beslutsfattare och att beskedet om detta kommer mindre än två månader efter Löfvens utfästelser i Göteborg. Kristdemokraterna och andra som då varnade för ökad maktkoncentration inom de områden som adresseras av den sociala pelaren blev bryskt avfärdade. Stefan Löfven påstod till och med att varningarna för onödig överstatlighet hade sin grund i att den svenska borgerligheten inte är intresserad av förbättrade levnadsvillkor för medborgarna.

Av förklarliga skäl berör Guteland och Ludvigsson inte uttalandena från Göteborg i sin artikel, debattörerna duckar också för den centrala frågan om det som på EU-prosa kallas subsidiaritet. Det vill säga i vilken mån det är rimligt att EU ska bestämma i frågor som bäst avgörs direkt av dem som berörs eller av medlemsländerna.

Förkastligt

Det är sant att bolagsstyrelser i Sverige och övriga Europa är manligt dominerade, likaså är det sant att arbetet för att komma tillrätta med detta måste intensifieras. Ändå är det förkastligt att EU-kommissionen via överstatlig lagstiftning försöker tvinga fram könskvotering i strid mot gällande äganderätt. Detta är fel i sak och det bryter mot de grundläggande värderingar som byggt Europa starkt och konkurrenskraftigt.

Samtidigt är det uppenbart att den svenska socialdemokratin i den här frågan agerar enligt ett mönster. Efter att ha misslyckats med att få riksdagens stöd för att via nationell lagstiftning tvångskvotera bolagsstyrelser tar partiet omvägen via Bryssel. Samma agerande har vi sett vad gäller föräldraförsäkringen. Med stöd av direktiv från EU-kommissionen vill Socialdemokraterna att Sverige ska tvingas införa ytterligare en obligatorisk pappamånad. Partiets företrädare pläderar för detta med motiveringen att ”vi ändå går åt det hållet”. Som om mindre valfrihet och mer politisk styrning av familjernas vardag är ödesbestämd.

Vad gäller det fortsatta EU-samarbetet är det nu hög tid för Socialdemokraterna att förklara sig. Att ena dagen avfärda dem som varnar för onödig maktöverföring till Bryssel och nästa dag agera draglok åt EU:s federalister går inte ihop. Vill Socialdemokraterna att EU med kraft ska ta itu med gränsöverskridande utmaningar som flyktingsituationen, den organiserade brottsligheten och klimathotet är det direkt kontraproduktivt att driva fram grandiosa vänsterprojekt som överhuvud taget inte hör hemma på EU-nivå.

Lars Adaktusson (KD)

Europaparlamentariker