Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
När det gäller de tusentals studenter som vill studera här men tvingas tacka nej på grund av bostadsbristen har vi ett utbrett och långsiktigt problem, skriver Dennis Norman. På bilden Gibraltar Guest House, nya studentbostäder på Chalmers campus med tillfälligt bygglov som invigs i dag. Bild: Petter Trens, CFFC

Vad händer när världen väljer bort Göteborg?

Vi har fantastiska lärosäten i Göteborg och tävlar om de bästa studenterna i världen. Samtidigt kan vi inte erbjuda dem en bostad. Det är en ekvation som inte går ihop och som hela staden förlorar på. Vi gör vad vi kan, men när ska kommunen ta sitt ansvar, skriver Dennis Norman, ordförande Chalmers studentkår.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ni har hört det förut. Bostadsbristen bland studenter. Även för oss som studenter kan det kännas som gammal skåpmat. För den som inte är insatt eller för den som redan har en bostad ter sig säkert problemet både tillfälligt och något bagatellartat, de flesta hittar ju en bostad förr eller senare. Och så är det ofta, många hittar något till slut.

Men vi vill prata om de oundvikliga konsekvenserna av att en stad aldrig kan ge sina medborgare bostäder i rimlig tid. När kompetenta och duktiga unga verkligen vill komma till Göteborg och bo, verka, studera, men tvingas välja bort oss för att vi saknar det mest grundläggande – en plats att bo.

I internationella mätningar som International Student Barometer (ISB) ligger Chalmers riktigt bra till på alla punkter, år efter år – utom på en. Bostäder. Ur ett internationellt perspektiv får det här ännu större betydelse. Många lärosäten internationellt kan erbjuda bostäder. Det finns en förväntan på ett attraktivt lärosäte att kunna göra just detta. Vi behöver inte bara vara en attraktiv stad för nationella studenter, vi måste också kunna mäta oss internationellt. Vi tävlar om de bästa studenterna i världen. Varför ska de vilja komma till just Göteborg när det är betydligt enklare att hitta det mest grundläggande i till exempel Boston på MIT?

Tusentals bostäder saknas

Våra internationella studenter är en fråga för sig. När det gäller de tusentals studenter som vill studera här men tvingas tacka nej på grund av bostadsbristen har vi ett utbrett och långsiktigt problem. Vi vet i dagsläget inte hur många som tackar nej till sin plats på grund av bostadsbristen, men det faktum att vi fortfarande saknar 6 000 bostäder som ska vara klara inom sex år är djupt oroande.

Universitet och högskolorna i Göteborg kan inte enbart arbeta för att locka hit duktiga studenter till staden, staden måste snabba upp planprocessen om det ska bli någon förändring på riktigt. Det skulle vara som att storsatsa på turismen utan att ha hotellkapacitet i åtanke. Ekvationen går helt enkelt inte ihop.

Det skulle vara som att storsatsa på turismen utan att ha hotellkapacitet i åtanke. Ekvationen går helt enkelt inte ihop

På studentkåren vill vi hålla världsklass på studentlivet för vi vet att många väljer Chalmers tack vare vårt unika studentliv. Men det kommer att komma till en punkt där vi måste lägga vår ideella och oavlönade tid på att försöka påverka staden att prioritera bostadsfrågan i stället för att utveckla vårt studentliv för framtiden.

Politikens uppgift att lösa

Till saken hör att det i Göteborg kan ta många år att över huvud taget få upp ett par bostäder. Där har vi bromsklossen som måste lösas i politiken. Medan Chalmers studentkår bygger tillfälliga bostäder på en parkeringsplats på campus, kämpar vi samtidigt med att få till fler permanenta bostäder. I genomsnitt tar det oss mellan 7-13 år att få upp ett par hundra lägenheter. Föreställ er den takten när målet är att skapa tusentals nya bostäder för att möta det grundläggande behovet vi har i dag.

Alla måste bidra. Vi gör vårt yttersta sedan 1904 för att alla våra studenter ska älska att vara på Chalmers under hela sin studietid. Hur ska Göteborg göra för att alla som vill komma hit kan göra det utan magont, oro och utan att vara hemlös i flera månader samtidigt som man försöker studera, skaffa nya vänner och hitta sitt nya liv?

Stora förluster för Göteborg

För alla som älskar Göteborg och är stolta över vår stad – fundera på vad vi förlorar, även du som inte är student, har barn som studerar här eller bott här hela ditt liv. Det är människor som sätter Göteborg på kartan. Deras upptäckter och genombrott i all sorts forskning, från medicin till miljö. Framtidens tekniska lösningar. Framtidens briljanta och innovativa idéer. Vi vill att de ska komma från Göteborg. Men de måste vilja komma hit först.

Vi med flera står redo att bygga och förvalta framtidens bostäder. När ska kommunen låta oss?

Dennis Norman, ordförande Chalmers studentkår