Att arbeta förebyggande med att vaccinera minskar förekomsten av infektioner och därigenom behovet av antibiotika, skriver debattören.
Att arbeta förebyggande med att vaccinera minskar förekomsten av infektioner och därigenom behovet av antibiotika, skriver debattören. Bild: TT

Vaccinering kan minska antibiotikaresistensen

Antibiotikaanvändningen i svensk sjukvård har under de senaste årtiondena minskat. Men förskrivningen kan aldrig bli noll. Här kliver vaccin in som en dellösning på problemet, skriver Malin Parkler, Pfizer.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Antibiotikaresistens omnämns som ett av de största hoten mot folkhälsan. Vår moderna avancerade sjukvård är helt beroende av antibiotika för att inte en vanlig operation eller en lunginflammation ska bli livshotande. Socialminister Lena Hallengren (S) har uttryckt sin oro och sagt att hon “inte utesluter några verktyg för att få bukt med problemet”. Regeringen har också aviserat att man avser att växla upp arbetet mot antibiotikaresistens inte bara i Sverige utan även på global nivå. Det välkomnar vi!

Åtgärder för att förhindra att människor insjuknar i infektioner som kräver antibiotikabehandling behöver också nyttjas bättre.

Sverige är det goda exemplet. Antibiotikaanvändningen i svensk sjukvård har under de senaste årtiondena minskat och ligger i dag på en historiskt låg nivå. Men antibiotikaförskrivningen kan aldrig bli noll, och andra åtgärder för att förhindra att människor insjuknar i infektioner som kräver antibiotikabehandling, behöver också nyttjas bättre.

ANNONS

Arbeta förebyggande

En omedelbar dellösning är vacciner. Att arbeta förebyggande med att vaccinera minskar förekomsten av infektioner och därigenom behovet av antibiotika, vilket i längden begränsar spridningen av resistenta bakterier.

Att arbeta förebyggande med att vaccinera minskar förekomsten av infektioner och därigenom behovet av antibiotika, vilket i längden begränsar spridningen av resistenta bakterier

Sverige borde ytterligare höja sin ambitionsnivå för bekämpningen av antibiotikaresistens genom att regeringen inkluderar prioritering av vacciner som en del i en nationell vaccinationsstrategi och inom ramen för detta stimulerar användningen av befintliga och utvecklingen av nya vacciner.

För tre år sedan föreslog Folkhälsomyndigheten till regeringen att vaccin mot bland annat influensa och pneumokocker ska ingå i ett nationellt särskilt vaccinationsprogram för riskgrupper. Men sedan dess har förslaget blivit liggande på regeringens bord utan att beslut tagits.

Antibiotika är något av det mest värdefulla vi har. Den behövs för att kunna rädda liv. Sverige har länge varit ett föregångsland för vaccinprogram för barn och det är centralt för folkhälsan att vi fortsätter vara det, även för äldre och riskgrupper.

Om vi inte använder vaccin för att hålla människor friska i stället för att behandla med antibiotika när de blir sjuka, gör vi då allt vi kan för att bekämpa antibiotikaresistens?

Malin Parkler, vd, Pfizer i Sverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS