Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

V motsätter sig alltid friheten att få välja

Vänsterpartiet lyfter flera ogrundade farhågor kring ett införande av vårdval inom tandregleringen. Vi i den grönblåa majoriteten vill ge barn och unga samma valfrihet som vuxna att välja en vårdgivare inom tandreglering som passar just dem, skriver bland andra Jonas Andersson (L), Västra Götalandsregionen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Tandreglering, 27/3

Det pågår just nu ett viktigt arbete med att utarbeta ett förslag till vårdvalsmodell. Bland annat måste en krav- och kvalitetsbok tas fram för att skapa gemensamma regler för fristående utförare och Folktandvården.

Risker som Vänsterpartiet lyfter fram är att ett vårdval kommer att leda till sämre tillgänglighet på landsbygden och att Göteborgsområdet i stället kommer att få en överetablering.

Rena spekulationer

Vi vill understryka att dessa påståenden är rena spekulationer. Självklart måste vi säkerställa tillgängligheten på landsbygden, och det kommer ett väl genomarbetat vårdval att garantera. För att få fram en bra modell måste vi därför studera andra vårdval inom tandreglering runt om i Sverige och utifrån det skräddarsy en modell som fungerar för Västra Götaland

Man ska inte inbilla sig att Vänsterpartiets oro är avgränsad till ett vårdval inom tandreglering. Vänsterpartiet motsätter sig alla förslag som innebär en ökad valfrihet för den enskilde. Exempelvis så motsatte sig Vänsterpartiet det framgångsrika vårdvalet inom primärvården 2009, ett beslut som har inneburit att invånarna i Västra Götaland nu har tillgång till, i runda slängar, dubbelt så många vårdcentraler i dag jämfört med innan införandet.

Vi i Grönblå Samverkan ser frihet, där invånarna får göra informerade val, som någonting positivt. Där en mångfald av aktörer bidrar till innovation, effektivitet och nöjdare invånare. Därför vill vi införa vårdval för barn och unga inom tandregleringen.

Jonas Andersson (L)

ordförande hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Tony Johansson (MP)

1:e vice ordförande

Lars Holmin (M)

ledamot

Cecilia Andersson (C)

ledamot

Monica Selin (KD)

ledamot