Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpartiet satsar en halv miljard på bättre villkor för personalen. En satsning på personalen för patienternas skull, skriver debattörerna.

(V)i storsatsar på jämställda löner

Allt högre personalomsättning gör det svårare att ge vård av hög kvalitet. Med vårt budgetförslag fyrdubblar vi satsningen på jämställda löner. För att klara storsatsningen på personalen föreslår vi att skatten höjs med 30 öre, skriver Eva Olofsson (V) och Jan Alexandersson (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är er tur nu! Du som har fått vänta alldeles för länge i vårdkö eller på en överbelastad akutmottagning. Du som är anställd i vården med för låg lön och sliter på tuffa scheman på vårdavdelningarna. Du som behöver en vårdcentral där det är enkelt att få tid, där du möter personal som stannar kvar och som känner dig.

Vänsterpartiet presenterar i dag sin budget för Västra Götalandsregionen 2018. En grundbult i vår budget är att ge vården arbetsro genom att avdelningar och mottagningar ska slippa nedskärningar. Vi kan korta köerna till vården och samtidigt ge personalen en rimlig arbetsmiljö och rättvisa löner.

Omfattande insatser

Västra Götalandsregionen måste vara en så bra arbetsgivare att vårdplatser inte stängs för att det saknas personal. För att rekrytera och behålla sjuksköterskor, undersköterskor och annan vårdpersonal krävs högre löner, kortare arbetstid och bättre arbetsmiljö. Allt högre personalomsättning gör det svårare att ge vård av hög kvalitet. Med vårt budgetförslag fyrdubblar vi satsningen på jämställda löner. Västra Götalandsregionen ska inte ha lönenivåer som i genomsnitt ligger lägre än lönerna på andra håll i landet. Vi vill korta nattarbetstiden till 30 timmar, ha försök med sextimmars arbetsdag och arbetsscheman med tid för återhämtning. Vänsterpartiet satsar en halv miljard på bättre villkor för personalen. En satsning på personalen för patienternas skull.

För att klara vår satsning på vården och personalen föreslår vi att skatten höjs med 30 öre för 2018. Ett ökat skatteuttag som används för att klara finansieringen av viktiga välfärdsfrågor.

Vi har sagt det förut och vi kommer att säga det så länge det behövs: Självklart ska inte dina skattepengar användas i en strävan att uppnå överskott att lägga i de privata bolagens fickor. Nej till vinster i välfärden! Vänsterpartiets budgetförslag gör skillnad och leder till ett mer jämlikt, jämställt och hållbart Västra Götaland.

Eva Olofsson (V)

regionråd

Jan Alexandersson (V)

regionrådsersättare