Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vårt mål är att Dawit Isaak släpps fri

DEBATT: Regeringen arbetar målmedvetet för att den fängslade journalisten Dawit Isaak ska släppas fri. Vi kan däremot inte offentligt berätta om allt vi gör, skriver Isabella Lövin (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Dawit Isaak, 14/3 & 5/4

Isabella Lövin (MP), biståndsminister

Jag och regeringen delar Björn Tunbäcks mål: att Dawit Isaak skall släppas fri. Det är

mycket allvarligt att Dawit Isaak fortfarande är fängslad. Regeringen arbetar målmedvetet och ser över alla möjliga vägar framåt med syfte att Dawit Isaak skall släppas. Att vi inte offentligt berättar om det vi gör eller innehållen i olika samtal är en annan sak. Vi måste hela tiden göra bedömningar av vad som kan gynna respektive skada Dawit Isaaks situation.

EU:s bistånd till Eritrea ger enligt vår bedömning öppningar för diskussioner med Eritrea om bland annat rättsväsendet och fängelsesystemet, inom ramen för arbetet med att följa upp rekommendationer som gjorts av FN:s råd för mänskliga rättigheter. Detta är något som EU och Eritrea kommit överens om.

Bistånd skapar öppningar

Sverige kommer att följa genomförandet av programmet noggrant, såväl på plats i Asmara som i beredningen av årliga implementeringsplaner. EU har även regelbundna politiska överläggningar med den eritreanska regeringen och kommer löpande bedöma hur genomförandet av arbetet för mänskliga rättigheter fungerar.

Rätt utformat kan bistånd även i svåra omständigheter leda till att fattiga människor får ett drägligare liv och dessutom skapa en plattform för dialog om reformer, mänskliga rättigheter och förbättringar. Om inget bistånd ges är det ofta de fattigaste som får lida.

Isabella Lövin (MP)

biståndsminister