Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Håkan Linnarsson (S), regionråd i opposition och talesperson i sjukvårdsfrågor för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen

Vårdens pengar ska gå till vård

Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen går till val på tre enkla budskap: Vårdens pengar ska gå till vård, sjukvården ska ges tillräckliga resurser och vårdpersonalen ska ha högre lön och bättre villkor, skriver Håkan Linnarsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi vill minska de rekorddyra köpen av privat vård och hyrpersonal och använda pengarna till förbättringar i vår egen sjukvård. Vi har tilltro till att våra vårdproffs klarar att öka tillgängligheten och korta köer om de ges ekonomisk ryggrad. Tillgång till kvalificerad personal är en avgörande förutsättning för att vården ska klara sitt uppdrag. För att behålla den personal som redan finns, och få fler att söka sig till regionens sjukvård, satsar vi över en halv miljard på höjda löner, förbättrade arbetsvillkor och att ge fler yrkesgrupper möjlighet till specialistutbildning på betald arbetstid.

Inget av detta är ”valfläsk” – det här har funnits i varje socialdemokratiskt budgetförslag de senaste åren

Inget av detta är ”valfläsk” – det här har funnits i varje socialdemokratiskt budgetförslag de senaste åren. Vi fortsätter bara där vi redan är.

I vårt budgetförslag för 2019 får sjukvården i Göteborg drygt 10,3 miljarder. Det är 300 miljoner mer än vi föreslog 2018. SU slipper dessutom spara för att täcka såväl fjolårets underskott, över 300 miljoner, eller årets väntade minusresultat. Inte heller behöver sjukhuspersonal sägas upp av ekonomiska skäl. Tvärtom skulle personalen kunna se fram emot fler arbetskamrater, mer i grundlön och bättre arbetsvillkor.

M vill fortsätta skära ned

Men Socialdemokraterna är i opposition i Västra Götalandsregionen. Sjukvården i såväl Göteborg som i resten av regionen styrs av en moderatledd majoritet. Deras budget betyder drygt 140 miljoner kronor mindre till sjukvården i Göteborg, jämfört med S-förslaget. I majoritetens budget finns inte heller de cirka 50 miljoner kronor till höjda och jämställda grundlöner och förbättrade villkor som vi vill ge personalen på SU och annan regionanställd vårdpersonal i Göteborg. Däremot vill M-ledningen att SU ska fortsätta skära ner för att klara sina tidigare underskott.

Den S-ledda regeringen har skickat historiskt stora tillskott till vår region för att sjukvården ska kunna förbättras. Detta har inte M-styret förmått förvalta. Tvärtom har köerna växt, vårdplatserna blivit färre, fler operationer ställts in och personalbristen blivit akut.

Det är S som förbättrar sjukvården

”De senaste fyra åren visar vad som händer när politiken tappar fokus på köer och tillgänglighet. Köerna växer och tillgängligheten minskar”, skrev Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i en debattartikel i DN nyligen. Jag kan bara hålla med, och konstatera att den som vill förbättra sjukvården i Göteborg ska lägga sin röst på Socialdemokraterna.

Håkan Linnarsson (S)

regionråd i opposition och talesperson i sjukvårdsfrågor för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen