Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristina Jonäng (C), regionråd Västra Götalandsregionen

Vårdens IT-system måste moderniseras

Socialdemokraterna berättar sällan hur de ska få bort vårdköerna. Det beror på att de avfärdar den inriktning som skulle kunna korta köer, minska personalbristen och öka produktiviteten, skriver bland andra Kristina Jonäng (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En del av bristerna i sjukvården beror på gamla metoder, ineffektiva administrativa system och särskilt alltför dålig modernisering av IT-system. Personalen riskerar att bli fast i byråkrati och föråldrade datasystem, i stället för att möta patienter och korta vårdköer.

Här i Västra Götalandsregionen har vi haft en god tillväxt, hög sysselsättning, stora skatteintäkter och rejält med resurser till sjukvården de senaste åren. Vi tar emot nästan 20 000 besök i sjukvården varje dag och tilldelar sjukvården ungefär 40 miljarder kronor årligen. Vi har tillfört sjukvården i Västra Götaland 6,5 miljarder kronor extra under de senaste fyra åren. I det stora hela är det en god vård som bedrivs. Men det finns brister. En del av de senaste årens nyanställningar leder knappt till mer utförd vård, även om antalet väntande nu sjunker.

Skrämselpropaganda

Ungefär hälften av primärvården bedrivs av privata aktörer, exempelvis av Praktikertjänst, Bräcke Diakoni och Capio. Centerpartiets uppfattning är att vi ska fortsätta att främja privata aktörer inom vårdsektorn. 

Socialdemokraterna som ägnat en stor del av valrörelsen åt att gnälla över dålig vård avvisar fler privata alternativ och ägnar sig emellanåt åt ren skrämselpropaganda om privat vård. Vi som är folkvalda regionpolitiker besöker ofta vården, både den i egen drift och den som utförs privat. Båda är i princip lika bra, håller hög kvalitet och bidrar till valfrihet för den enskilde patienten. 

Föråldrade IT-system

Det som ofta brister i sjukvården är de administrativa systemen, särskilt IT-lösningar som är föråldrade. Västra Götalandsregionens ledning har beslutat om stora satsningar i miljardklassen för att byta ut alla gamla datasystem och ersätta dem med moderna IT-miljöer som både underlättar för vårdpersonal och patienter. Socialdemokraterna beklagar sig över att vården fungerar dåligt och köerna växer, men de avstår att avsätta medel för IT-investeringar i sin budget.

Sjukvårdspersonal anstränger sig till det yttersta varje dag. De behöver uppbackning, av bättre IT-stöd och ibland avlastning genom fler utförare. Om det saknas stöd till vårdpersonalen ökar ineffektiviteten, vi riskerar personalbrist och köerna växer. Socialdemokraterna vill varken stödja vårdpersonalen genom fler driftsformer eller genom bättre IT-lösningar i vården. Det är anmärkningsvärt. Centerpartiet vill framåt, för en bättre sjukvård i hela Västra Götaland.

Kristina Jonäng (C)

regionråd Västra Götalandsregionen

Cecilia Andersson (C)

ledamot i hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Gunilla Druve Jansson (C)

ersättare i hälso- och sjukvårdsstyrelsen 

Aida Karimli (C)

kandidat till regionfullmäktige 

Emina Music (C)

kandidat till regionfullmäktige