Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är bra att det blir tydligt inför valet – en röst på Socialdemokraterna är en röst för fler nätinvesteringar och skäliga avgifter medan en röst på Alliansen ger högre elnätsavgifter, skriver debattörerna.

Vår vision är ljus och elektrifierad

Vi socialdemokraterna vill se investeringar i elnäten, men vi vill inte längre se oskäliga prishöjningar som ger vinster till elnätsägarna utan motsvarande investeringar i näten, skriver Ibrahim Baylan S) och Ann-Sofie Hermansson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Fossilfritt Göteborg, 24/8 & 4/9

Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Då krävs det att vi ställer om våra resor och transporter. På samma sätt som elen förbättrade våra liv när den först kom, kommer elen att förbättra våra transporter. Transportsektorn kommer bli tystare, vi får bättre luftkvalitet och vi minskar klimatutsläppen.

Liberalernas Said Abdu skriver i GP att vi behöver starka elnät för att kunna elektrifiera Sveriges transportsektor.

Det är förståeligt och något han har helt rätt i. Säker tillgång till el är en av tre grundpelare i svensk energipolitik. Men i övrigt är hans artikel inte lika enkel att förstå. Menar Liberalerna att de vill se ytterligare höjda elnätsavgifter i vårt land? Vi socialdemokraterna vill se investeringar i elnäten, men vi vill inte längre se oskäliga prishöjningar som ger vinster till elnätsägarna utan motsvarande investeringar i näten.

Stopp för oskäliga vinster

Regeringen har agerat för att förändra det regelverk som Alliansen införde som har gjort att många elnätsföretag har möjlighet att göra mycket stora avgiftshöjningar. I augusti presenterade regeringen en skärpning av regelverket. Den nya regleringen skapar balans mellan kundernas rätt till skäliga elnätsavgifter och elnätsbolagens möjligheter till skälig avkastning och nödvändiga investeringar. Bolagen kommer att kunna investera. Men de ska inte kunna göra oskäliga vinster. Något som saknats i det regelverk som Liberalerna och Alliansen införde under sin regeringsperiod.

När regeringen bad myndigheten Energimarknadsinspektionen att granska elnätsföretagens investeringar så fick vi ett tydligt svar. Bolagen har inte investerat motsvarande de pengar som de tagit ut i vinst.

Stora prishöjningar

Granskningen visade att de planerade investeringarna motsvarade prishöjningar på cirka en procent per år. Detta kan jämföras med höjningar på 6–8 procent per år som flera elnätsföretag gjort. Kostnaderna för planerade investeringar kan därför bara till en begränsad del förklara de prisökningar som har gjorts.

Göteborg har alla möjligheter att bli Sveriges elbilshuvudstad. I arbetet för att nå dit värnar vi socialdemokrater både investeringar och den enskilde människans plånbok. Det är bra att det blir tydligt inför valet – en röst på Socialdemokraterna är en röst för fler nätinvesteringar och skäliga avgifter medan en röst på Alliansen ger högre elnätsavgifter.

Ibrahim Baylan (S)

samordnings- och energiminister

Ann-Sofie Hermansson (S)

kommunstyrelsens ordförande