Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För att säkra kakaons framtid behöver handeln bli mer socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar. Det kräver engagemang från politiker, företag och konsumenter, skriver debattören. Bild: Emil Langvad/TT, Privat
För att säkra kakaons framtid behöver handeln bli mer socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar. Det kräver engagemang från politiker, företag och konsumenter, skriver debattören. Bild: Emil Langvad/TT, Privat

Vår julchoklad går inte att leva på

Aldrig köper vi svenskar så mycket choklad som veckan före jul. Samtidigt som vi ger bort presentaskar och gör julgodis pågår skördesäsongen i Västafrika och de flesta kakaoodlarna tjänar alldeles för lite. Kakaoindustrin måste bli mer hållbar – politiker, företag och konsumenter behöver alla agera för att nå dit, skriver Hewan Temesghen, generalsekreterare Fairtrade Sverige.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Veckan före julafton skjuter chokladförsäljningen i höjden, 2019 ökade den med 142 procent jämfört med en genomsnittlig vecka, visar siffror från analysföretaget Nielsen. Motsvarande siffra för kakaoförsäljningen var 64 procent.

Samtidigt innebär det låga priset på kakao att majoriteten av kakaoodlarna i Västafrika bara tjänar en tredjedel av en levnadsinkomst. De flesta har inte råd med ett anständigt boende, näringsrik mat och hälsovård. Många föräldrar tvingas därför låta sina barn arbeta istället för att gå i skolan.

En hållbar kakaohandel behövs

Kakaoodlingarna i Västafrika, där två tredjedelar av världens kakao odlas, har dessutom blivit mer sårbara till följd av klimatförändringar och extrema väderförhållanden. För att säkra kakaons framtid behöver handeln bli mer socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar. Det kräver engagemang från politiker, företag och konsumenter.

Politiken behöver hjälpa företagen med en spelplan som värnar mänskliga rättigheter och miljö så ansvarsfulla företag inte konkurreras ut av mindre nogräknade aktörer. En ny rapport om kakaosektorn, beställd av Fairtrade International, slår fast att det behövs en lag som tvingar företag att respektera mänskliga rättigheter, om kakaoodlarna ska kunna tjäna en levnadsinkomst.

Som ett av de länder som äter mest choklad i världen bör Sverige gå i bräschen för en mer hållbar kakaokonsumtion.

Det är därför glädjande att EU-kommissionen ska lägga fram ett lagförslag om företags ansvar för mänskliga rättigheter, och att den svenska regeringen har uttalat sig positivt till en lagstiftning. Sju av tio svenskar är positiva till en sådan lag, visar en Sifo-undersökning, beställd av Fairtrade och Amnesty i Sverige. Regeringen bör vara pådrivande för en skarp lagstiftning.

Företag och konsumenter har makt

Företag har dessutom all möjlighet att ta egna initiativ. Ben & Jerry’s och Fairtrade jobbar sedan många år tillsammans för att minska gapet mellan odlarnas nuvarande inkomst och en levnadsinkomst. Sedan oktober får 5 000 Fairtrade-certifierade kakaoodlare i Elfenbenskusten mer betalt, och kommer därför tjäna ytterligare 600 000 dollar under nästa år utöver minimipriset för kakao som Elfenbenskustens regering beslutat om, och den årliga Fairtrade-premien på cirka 970 000 dollar.

Konsumenter kan också kontakta chokladtillverkare och fråga hur de arbetar för att odlarna ska få en inkomst de kan leva på – eller använda sin konsumentmakt i butik genom att välja Fairtrade-märkt choklad.

Som ett av de länder som äter mest choklad i världen bör Sverige gå i bräschen för en mer hållbar kakaokonsumtion.

Hewan Temesghen, generalsekreterare Fairtrade Sverige