Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Våldet i förorterna är en nationell kris

Våldsvågen i de svenska förorterna måste erkännas som en nationell kris om vi ska vända på utvecklingen, skriver Robert Hannah (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Utsatta stadsdelar, 14/8

Efter att Tynnered och ett antal andra förorter i Göteborg och Sverige häromnatten drabbades av attentat där ungdomar brände en mängd bilar skrev professor Sven-Åke Lindgren en artikel där han varnade för att svartmåla förorten. Lindgren hävdar att tillståndet inte alls är så allvarligt i svenska förorter och pekar på ett antal faktorer som till mångt och mycket har med den rådande högkonjunkturen att göra.

Jag håller med om att man inte ska svartmåla förorten – det finns många i förorten som jobbar och lever bra. Men jag menar att det är ännu värre att skönmåla läget i förorterna. Lindgren pekar på att antalet anmälda brott har minskat, vilket stämmer. Men antal grova våldsbrott har ökat, vilket inte Lindgren nämner. Inte heller nämner Lindgren att skolresultaten i förorterna försämrats – på Tynneredsskolan hade två tredjedelar som gick ut förra året inte fullständiga betyg.

Den överväldigade majoriteten förortsbor är skötsamma personer som älskar sitt bostadsområde. De har rätt till samma trygga boendevillkor som alla andra svenskar.

Jag kan berätta om verklighetens Tynnered där jag växt upp och där läget är värre än någonsin. Droghandel sker på öppen gatan, polisen har inte resurser att komma när man ringer och dödsskjutningar har blivit så normaliserade att människorna inte längre höjer ögonbrynen när de hör att ungdomar skjuts ihjäl. Samtidigt har Tynneredsskolan i år lagts ned.

Mardröm blev verklighet

En släkting till mig som bor i Tynnered gick under lång tid med ständig gnagande oro för att hon och hennes barn ska hamna i skottlinjen för kriminella uppgörelser mellan gäng. En natt våren 2016 blev hennes mardröm verklighet. Då bröt sig två unga maskerade män in i hennes lägenhet mitt på natten för att gömma sig undan ett annat kriminellt gäng. Där stod hon i sitt egna hem, i sitt vardagsrum, maktlös och hotad för sitt liv tills de maskerade männen bestämde sig för att bege sig av.

Förortsbor förtjänar samma trygghet och välfärd som andra svenskar. Bara för att det är högkonjunktur och mindre allvarliga brott minskat så innebär det inte att man som Lindgren kan stoppa huvudet i sanden och blunda för de orättvisa boendeförhållanden som förortsbor lever under jämfört med de flesta andra bostadsområden i Sverige.

Våldsvågen i de svenska förorterna måste erkännas som en nationell kris om vi ska vända på utvecklingen. Samhället måste sluta behandla de som bor i utsatta områden som andra klassens medborgare. Den överväldigade majoriteten förortsbor är skötsamma personer som älskar sitt bostadsområde. De har rätt till samma trygga boendevillkor som alla andra svenskar. Hade det antal dödskjutningar, den utbredda knarkförsäljningen och bilbränderna skett i andra bostadsområden än i förorten så hade samhället för länge sedan klivit in och återställt ordningen med alla de medel som krävts. Samhället kan inte fortsätta att svika alla laglydiga förortsbor.

Robert Hannah (L)

riksdagsledamot från Tynnered i Göteborg