Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Småpotter hit och dit som kanske ger kortsiktiga politiska poäng, kommer inte att lösa de skillnader i lönenivå som finns. I stället krävs ett gemensamt och träget arbete, skriver Linn Brandström (M) och Monika Beiring (M). Bild: Claudio Bresciani, Västra Götalandsregionen
Småpotter hit och dit som kanske ger kortsiktiga politiska poäng, kommer inte att lösa de skillnader i lönenivå som finns. I stället krävs ett gemensamt och träget arbete, skriver Linn Brandström (M) och Monika Beiring (M). Bild: Claudio Bresciani, Västra Götalandsregionen

Våga se på vårdlönerna med öppna ögon (S)

Gång på gång redovisar Socialdemokraterna verklighetsfrånvända satsningar på att höja vårdlönerna. I stället för att marknadsföra orealistiska investeringar jobbar vi i Moderaterna för att skapa en hållbar arbetssituation för våra sjukvårdsanställda, skriver Linn Brandström (M) och Monika Beiring (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Vårdlöner, 22/8.

Janette Olsson (S) vice ordförande i Personalutskottet skriver tillsammans med ett par partikamrater på GP debatt om deras förslag att ta fram en handlingsplan för konkurrenskraftiga grundlöner i sjukvården. Med sitt förslag slår de dock in öppna dörrar. Regionen arbetar redan i dag med en regiongemensam handlingsplan. Därtill tas handlingsplaner fram på respektive förvaltning, till exempel på varje sjukhus. Närhälsan skriver i sitt yttrande över motionen att de kommit långt i arbetet och att det inte finns något behov av ytterligare en handlingsplan.

Lösryckta siffror

Det råder inga som helst meningsskiljaktigheter om att Västra Götalandsregionen ska vara en konkurrenskraftig arbetsgivare som erbjuder medarbetarna rimliga villkor och ersättningar. Visst finns grupper som ligger under riksgenomsnittet, framförallt läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, men att påstå att lönenivåerna ligger i strykklass och redovisa lösryckta siffror som inte stämmer med den nationella statistiken, är varken förtjänt eller trovärdigt och sannerligen inte värdigt debatten.

Till exempel ligger lönenivån för sjukvårdspersonal i Närhälsan högre än riksgenomsnittet. Det gäller distriktsläkare, ST-läkare, psykologer, distriktssköterskor, sjuksköterskor inom primärvården, medicinska sekreterare, undersköterskor, fysio- och arbetsterapeuter. Också ambulanssjuksköterska ligger högre i medellön. Löneutvecklingen i Västra Götalandsregionen låg för 2018 på 2,4 procent jämfört med 2,2 procent som var landstingssnitt.

Ologisk finansieringsplan

I opposition tycks Socialdemokraterna alltid ha pengar till allt, men det kan knappast betraktas som seriös politik att använda samma pengar om och om igen till olika ”satsningar”.

Janette Olsson (S) med flera är fortfarande svaret skyldiga hur de hade tänk att finansiera sina förslag. Vill de avskaffa den lyckade satsningen på fördubblad OB-natt och höjningen av OB-helg? Om inte blir det nämligen inte mycket av deras ”satsning” på höjda grundlöner i sjukvården, som utslaget på 55 000 medarbetare blir sisådär 100 kronor per månad om man tar bort sociala avgifter. Småpotter hit och dit som kanske ger kortsiktiga politiska poäng, kommer inte att lösa de skillnader i lönenivå som finns. I stället krävs ett gemensamt och träget arbete.

Linn Brandström (M), ordförande i Personalutskottet Västra Götalandsregionen

Monika Beiring (M), ordförande i Styrelsen för Närhälsan Västra Götalandsregionen