Många tvingas stanna hos en förövare för att de inte har någon annanstans att ta vägen, skriver debattörerna.
Många tvingas stanna hos en förövare för att de inte har någon annanstans att ta vägen, skriver debattörerna. Bild: Matilda Häger

Våga satsa mer mot mäns våld mot kvinnor

Det finns många kvinnor i Sverige som är rädda för att bli slagna eller till och med mördade i sina egna hem, av den som säger sig älska dem. Mäns våld mot kvinnor måste, och kan, få ett slut, skriver Karin Pleijel och Sophia Nilsson (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Regeringen presenterade under våren ett åtgärdspaket med över 40 punkter för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Åtgärderna innebär saker som skärpta straff och kontaktförbud, men även fokus på långsiktigt arbete med att förändra de normer som ger män makt över kvinnor. Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Det förebyggande arbetet måste därför börja redan i förskolan. Pojkars våld mot flickor får aldrig normaliseras med motiveringen att “pojkar är pojkar”. Kärlek börjar aldrig med bråk.

En viktig åtgärd rör våldsutsatta kvinnors bostadssituation och möjlighet till ett lugnt och stabilt liv efter att man lämnat en partner som slår. Många tvingas stanna hos en förövare för att de inte har någon annanstans att ta vägen. Dålig ekonomi och bostadsbrist låser in kvinnor i våldsamma relationer.

ANNONS

Stödinsatser efter pandemin

Under rådande pandemi har många våldsutsatta personer fått det än tuffare då de tvingats isolera sig ihop med sin förövare. Några extra stödinsatser har gjorts i Göteborgs stad men det är viktigt att fortsätta arbetet efter pandemin, då vi slutligen kan se vidden av våldet under pandemin.

Vi försökte ihop med Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ få igenom ett krispaket mot mäns våld mot kvinnor i kommunfullmäktige under våren, men högerpartierna ansåg inte att fler åtgärder behövdes. Vi hoppas innerligt att de ska få rätt, men tecknen pekar åt ett annat håll.

Förslag behöver bli verklighet

Miljöpartiet tog initiativ till att grund- och gymnasieskolan nu inför den kunskapsbaserade modellen ”Mentorer i våldsprevention”. Detta kan tidigt motverka destruktiva könsstereotyper, och ge verktyg för att minska våldet.

Under rådande pandemi har många våldsutsatta personer fått det än tuffare då de tvingats isolera sig ihop med sin förövare.

Vi arbetar just nu för att ge mer långsiktigt stöd till kvinno- och tjejjourerna, se till att utsatta kvinnor informeras om deras rättigheter, och i både kommun och regering verkar vi för ett ökat bostadsbyggande så att utsatta kvinnor ska ha en reell utväg ur en våldsam relation.

Alla regeringens förslag, och ännu fler, behöver bli verklighet om vi ska stoppa våldet. Så länge som någon misshandlas av sin partner eller före detta partner har vi inte gjort tillräckligt.

ANNONS

Vi och Miljöpartiets övriga representanter kommer att fortsätta kämpa för dig som är utsatt. Du ska få leva i trygghet. Du ska få leva ditt liv som du själv vill. Mäns våld mot kvinnor kan få ett slut, men det krävs att alla är med på tåget. Vi uppmanar alla våra politikerkollegor, oavsett partifärg, att våga satsa.

Karin Pleijel (MP), kommunalråd i opposition

Sophia Nilsson (MP), ledamot socialnämnd Hisingen och överlevare

LÄS MER:Nätvåld mot kvinnor och flickor hotar demokratin

LÄS MER:Våldet mot kvinnor är också ekonomiskt

LÄS MER:Våldsamma män kan fråntas vårdnad om barnen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS