Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Jannika Wasastjerna: Våga sätta press på Vitryssland

När Vitrysslands diktator sedan 16 år, Aleksandr Lukasjenka, ställer upp till omval för presidentposten nu på söndag är det särskilt viktigt att Sverige och EU tydligt visar att vi står bakom den vitryska oppositionens krav på fria och rättvisa val. Åsiktsförtrycket och fattigdomen är utbredd och omvärlden måste nu hjälpa Vitryssland ut ur diktaturens grepp, skriver bland andra Jens Orback, Palmecentret.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den 19 december är det presidentval i Vitryssland. Efter 16 år vid makten ställer diktator Aleksandr Lukasjenka återigen upp till omval. Förutom honom ställer nio andra kandidater upp i årets presidentval. Dessvärre präglas landet av stora brister när det gäller rättssäkerhet, förenings-, press- och yttrandefrihet. Det vet vi efter många års samarbete mellan Olof Palmes Internationella Center och den demokratiska oppositionen i Vitryssland. All verksamhet som inte direkt är under statlig kontroll uppfattas som ett hot.

Inget tyder på ett rättvist val i år

Den som kritiserar Lukasjenka riskerar att förlora sitt jobb och sin försörjning. Studenter som protesterar mot den vitryska statsapparaten stängs av från sina studier. Aktivister i oppositionspartier, oberoende fackföreningar och demokratiska studentrörelser lever i ständig skräck och med permanenta hot om våld från myndigheterna. Lukasjenka styr landet med järnhand utan respekt för de mänskliga rättigheterna eller vitryssarnas välfärd. Inget tyder på att han frivilligt kommer att lossa greppet om folket.

Utmanarnas utsikter att vinna valet är minimala eller snarast obefintliga. Både parlamentsvalet 2004 och presidentvalet 2006 präglades av valfusk och de har därför inte erkänts av omvärlden som fria och rättvisa. Inget tyder på att årets val kommer att skilja sig från tidigare års.

Utöver att Lukasjenka styr statens all verksamhet dominerar han även media: både tv, radio och tidningar. Journalister som är kritiska till presidenten och hans styre förlorar inte bara jobbet utan riskerar repressalier. Det är uttryckligen förbjudet att framställa presidenten eller landet i dålig dager: den som uttalar kritik riskerar upp till två års fängelse.

Förtrycket av vitryssarna förvärras

Liksom åsiktsförtrycket är fattigdomen utbredd. På landsbygden saknar en stor del av befolkningen rinnande vatten och avlopp. Också sjukvården är i dåligt skick och saknar ofta utrustning och läkemedel. Landet skulle ha svårt att klara sig utan de medicinska hjälpsändningar som regelbundet skickas från Västeuropa. I takt med den sjunkande levnadsstandarden har sjukdomar som difteri, tuberkulos och syfilis ökat. Livslängden har sjunkit och barnadödligheten ökat.

Lukasjenka leder Vitryssland in i en negativ spiral: Människors vardag och sociala situation förvärras för varje år, men den som kritiserar situationen riskerar förföljelser och hot. Så förvärras förtrycket av vitryssarna ytterligare – både det sociala och det politiska. Den vitryska oppositionen kämpar vidare mot fattigdomen och förtrycket, men behöver stöd. Omvärlden måste agera med full kraft mot Europas sista diktatur.

Sanktionerna måste kvarstå

Sverige och EU måste tydligt förmedla till Lukasjenka att man står bakom den vitryska oppositionens krav på fria och rättvisa val, mediefrihet och organisationsfrihet. Så länge dessa krav inte efterlevs måste omvärldens sanktioner mot landet kvarstå.

Sverige och EU bör stärka fri media genom att bidra till att lansera radiokanaler som sänds från andra länder in i Vitryssland.

Den vitryska oppositionen har varit splittrad. Sverige och EU måste bidra till att oppositionen kan samordna sina krafter för ett fritt och demokratiskt land.

Det är dags att befria Vitryssland, och Europa, från diktaturens kreatur.

Jens Orback

generalsekreterare, Olof Palmes Internationella Center

Aliaxandr Bukhvostau

partiordförande, oppositionspartiet Belarusian Labour Party

Siarhei Kaliakin

partiordförande, oppositionspartiet Fair World

Alena Yaskova

partiordförande, oppositionspartiet Nedzeya

Ihar Maslouski

första vice ordförande, oppositionspartiet BSDP Hramada