Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tillgänglighet i form av kollektivtrafik och parkeringar är viktigt, men bra öppettider och ett spännande utbud av butiker, restauranger och nöjen är lika viktiga, skriver debattören.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Våga börja förtäta staden

Det krävs politiskt mod om stadsutvecklingen ska kunna ta fart trots nej-sägarna. Trafikfrågan är viktig – men den betyder inte allt, skriver Rikard Ljunggren, ansvarig för näringspolitik hos Fastighetsägarna Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nyligen släppte Fastighetsägarna rapporten Cityklimatet i Göteborg. Den visar att handeln i innerstaden tappat var tionde krona under 2013, medan den ökat i motsvarande grad i Nordstan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Att konsumenter föredrar handel under ett tak är en rikstrend – så med Nordstan i centrum har Göteborg i grunden en fördel mot övriga stadskärnor. Men det gäller också att få ut besökarna i övriga stadsrummet. Tillgänglighet i form av kollektivtrafik och parkeringar är viktigt, men bra öppettider och ett spännande utbud av butiker, restauranger och nöjen är lika viktiga. För det krävs dock ett underlag som är svårt att uppnå som staden ser ut i dag.

Svagt underlag

Göteborg har stora utmaningar. Befolkningen är utspridd, vi har en nettoutflyttning av arbetande familjer och nybyggnationen av bostäder och arbetsplatser är låg. Det svaga underlaget gör det svårare att skapa en livskraftig stad och gör oss samtidigt bilberoende. Utvecklingen riskerar att bli en negativ malström om vi inte kraftsamlar för att vända trenden.

Jag håller med Peter Hjörnes krönika (GP 20/12), att bilen är nödvändig för underlaget till en levande stad. Men till skillnad från Hjörne är jag övertygad att det behövs slaktas heliga kor och bakas av surdegar, om vi ska kunna ha ekologiska köttbutiker och bagerier i våra gathörn. Alltför länge har stadsutvecklingen fått stå tillbaka för nejsägarna.

Platser med potential

Det stora uppsvinget för stadslivet kommer av att stärka kärnan, det vill säga att koncentrera nya bostäder och arbetsplatser till centrum. Heden har fantastisk potential. Andra utmärkta platser är Gullbergsvass, ytorna kring Valhalla IP samt Skanstorget och Grönsakstorget. I snitt bidrar varje ny göteborgare med 50 000 kronor i köpkraft om året. Med tiotusentals nya människor i city kan underlag skapas till de urbana kvaliteter vi efterfrågar i en stad, vilket skapar nya jobb. Det är inte möjligt med enbart bilburna besökare.

Men det kommer att krävas politiskt mod att stå upp mot högljudda minoriteter, där varenda grusplätt och slydunge i staden är ett barndomsminne och en omistlig lunga. Nya politiker i nämnderna ger dock hopp om framtiden. Ett bra nyårslöfte från dem vore att jobba för ett tätare Göteborg. Även när insändar- och ledarsidorna säger något annat.

Rikard Ljunggren

ansvarig näringspolitik

Fastighetsägarna Göteborg