Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Västvärldens regeringar måste sluta kohandla med Irans regim

På lördag samlas uppemot hundratusen exiliranier i Paris för att manifestera vårt missnöje med den iranska regimen som med president Rohani i spetsen har avrättat över 1 000 personer det senaste året, skriver iranske människorättsaktivisten Morteza Sadeghi.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Varje år samlas iranier och politiker från hela världen i Villepinte, Paris, för att visa sin avsky mot den iranska regimen. I år blir manifestationen, som förra året samlades fler än den 9:e juli som förra året samlade fler än 100 000 människor från hela världen, den 9:e juli.

I år är det sista året för den iranska presidenten Rohani. Han har lovat mycket men inte gjort något av det han lovat.

Dock har han slagit det tjugoåriga rekordet i antal avrättningar enlig FN:s speciella rapportör Ahmad Shahid. I Shahids rapport framgår det att mer än 1 000 personer avrättades förra året, men att den verkliga siffran kan vara mer än 2 400 personer. 

Barbariska straff

Den iranska regimen är svag och är just nu ett land med 12 miljoner arbetslösa och mer än sex miljoner högutbildade arbetslösa. Pressfriheten och yttrandefriheten är lika med noll och antalet barbariska straff såsom amputering och piskning eskalerar för att hålla befolkningen på plats och hindra den från att reagera och protestera. Allt detta sker under ”reformisten” Rohani.

Många iranier frågar sig själva vad skillnaden mellan IS och den iranska regimen är, som gör detta mot sitt eget folk.

Efter kärnteknikavtalet har den iranska regimen utökat sin inblandning i Syrien, Yemen, Irak och Libanon. Den iranska regimen använder en del av pengarna från kärnteknikavtalet i sina projekt utomlands.

Enligt den syriska oppositionsgruppen har Iran mer än 60 000 soldater i Syrien.

Ta avstånd

Samlingen i Paris den 9:e juli är ett meddelande till västvärlden att sluta med sin kohandel med den iranska regimen. Enligt ledaren för NCRI, Maryam Rajavi är den iranska regimen IS gudfader. Det är dags att västvärldens regeringar tar avstånd från denna diktatur.

De iranska ledarna Khamenei och Rohani bör ställas inför rätta i internationella rättegångar och ställas till svars för sina brott mot mänskliga rättigheter och sin inblandning i krig i Mellanöstern och terrorism i världen.

Morteza Sadeghi

människorättaktivist, FFFI Förenade föreningar för ett fritt Iran