Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Värna fisket – stoppa förslaget om övervakning

Självklart är det av stor vikt att värna arter och havsmiljön, men det måste gå en gräns vid mera kameraövervakning. Betänk att man redan i dag följer båtarnas position, skriver bland andra Annika Westh, Liberalerna Öckerö.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Fisket i Öckerö kommun och på Västkusten har långa traditioner bakåt. I dag ser både båtar och metoder annorlunda ut mot förr, men likväl för de vidare en kultur som är viktig att bevara. Särskilt i dessa tider när vi åter börjar tala om självförsörjning samt högre uppskattning av lokalt producerad mat. Fisk är dessutom både klimat- smart och hälsosam kost.

Kunskap om ett hantverk går förlorad väldigt fort i ett samhälle om den inte längre praktiseras. Allt färre väljer nu att fortsätta att vara fiskare, när näringen är ålagd många särskilda restriktioner.

Regeringen vill nu se försök med kameraövervakade fiskefartyg för att se till att utkastförbudet efterlevs. Även om det kan anföras som en kostnadseffektiv metod överväger nackdelarna. Det finns en övertro på övervakning. Visst är det motiverat med kameraövervakning på kollektivtrafiken och på välbesökta torg för att du ska känna dig trygg. Detta finns det en stark opinion för, även om vi vet att den kriminella verksamheten endast flyttar dit kameran inte når, samt begränsar din frihet till endast de övervakade områdena. Men att vara övervakad hela tiden på sin arbetsplats, vilket en fiskebåt är, är inte acceptabelt.

Integritetskränkande metoder

Självklart är det av stor vikt att vi fortsätter att utveckla miljövänliga redskap och metoder för att värna arter och havsmiljön. Men det måste gå en gräns vid de integritetskränkande metoder som nu anförs hårt i och med mera kameraövervakning. Betänk att man redan i dag följer båtarnas position.

Liberalerna Öckerö motsätter sig bestämt kameraövervakning ombord på fiskebåtar. För oss är integritet viktigt, samt att värna vår kultur av fiske på öarna.

Vi tror inte att den sköra fiskenäring vi har kvar kommer att överleva om fler konstiga förslag blir verklighet. Vi eftersöker ett riktigt konsekvenstänkande i frågan om fiskets överlevnad kontra miljöhänsyn, där alternativet till ett utrotat svenskt fiske måste tas med!

Annika Westh

Marianne Lönn

Göran Ohlsson

Liberalerna Öckerö