Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vänsterpartiet begriper inte bostadsmarknaden

Att som Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar skylla bostadsbristen på byggbolagen är säkert bekvämt men inte seriöst. Och visar på att partiet saknar grundläggande insikter i hur bostadsmarknaden fungerar, skriver Sveriges Byggindustrier.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bostadskrisen, 16/8

Enligt Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar är bostadsbristen byggbolagens fel. Det är ett anmärkningsvärt påstående. Varje seriöst byggföretag skulle, om det vore möjligt, köpa marken, sälja bostäderna och bygga färdigt allt på en och samma dag.

Faktum är att Vänsterpartiet, när man skyller bostadsbristen på byggbolagen, går emot all affärslogik. Att köpa upp mark som en investering med syfte att tjäna pengar på en eventuell värdestegring låser fast kapital och kräver stora ekonomiska resurser. Dessutom till hög risk. Därför ligger det i byggherrens intresse att bygga färdigt snabbt så att bostäderna kan säljas.

Praktiska förklaringar

Att bostäder byggs etappvis har i stället en rad praktiska förklaringar. Ett skäl är bankernas krav. Eftersom bostadsbyggande är en verksamhet som är starkt beroende av kapital måste byggherrar / projektutvecklare låna pengar för att kunna starta ett bygge. För att ge lån kräver bankerna / kreditgivarna att minst hälften av bostäderna ska vara sålda. Många gånger innebär det att byggstarten fördröjs.

Ett annat skäl till att bostäder byggs i etapper är att kommunerna måste hinna säkerställa de boendes krav på grundläggande service och infrastruktur. Att köpa mark utan naturlig närmarknad är ett vågspel. I praktiken måste företaget rabattera den första etappen i väntan på att kommunen säkrar service, koppling till fritid med mera så att området blir attraktivt inför kommande etapper.

Krävs helt andra lösningar

Att som Vänsterpartiets Dadgostar skylla bostadsbristen på byggbolagen är säkert bekvämt men inte seriöst. De förutsättningar som skapats genom politiska beslut utgör grunden för hur alla aktörer i branschen agerar.

För att lösa bostadsbristen krävs helt andra lösningar. Sverige behöver en politik som ökar rörligheten på bostadsmarknaden, ger kapitalsvaga hushåll en väg in, effektiviserar och utvecklar planprocessen och kopplar samman statliga infrastrukturinvesteringar med möjlighet att öka bostadsbyggandet. Bostadssamtal behöver återupptas. Sveriges Byggindustrier bidrar gärna med underlag och idéer till dessa diskussioner.

Björn Wellhagen

näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier

Andreas Brendinger

ansvarig Göteborg-Södra Älvsborg, Sveriges Byggindustrier