Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johnny Bröndt (M), ordförande, SU:s styrelse

Vänsterns mera av ”allt till alla” funkar inte

Över 500 medarbetare anställdes på Sahlgrenska universitetssjukhuset förra året. Vänsterpartiets angrepp är ett oansvarigt försök att plocka kortsiktiga poäng, skriver bland andra Johnny Bröndt (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

SU:s anställningsstopp, 5/3

Eva Olofsson (V) med flera angriper Sahlgrenska universitetssjukhusets (SU) för insatser för kostnadskontroll. Samtidig kräver Vänsterpartiet mer av allt och till alla. Fakta är dock att den Grönblå majoriteten i Västra Götalandsregionen tillfört sjukvården fem miljarder kronor de senaste tre åren. Även antalet medarbetare har ökat kraftigt. Bara på SU ökade antalet nettoårsarbetare med över 500 förra året. Mot den bakgrunden är det inte konstigt att sjukhuset infört en restriktiv hållning just nu.

Kortsiktiga poäng

Debattörernas försök att ta kortsiktiga poäng är oansvarigt. Personalen ger en mycket god och högkvalitativ vård och en stor majoritet av invånarna är nöjda med vården. Vi är också medvetna om att medarbetare på vissa håll är stressade och har en tuff arbetsbörda. Därför har Grönblå samverkan starkt fokus på personalen. Vi har arbetat fram lönepolitiska riktlinjer med lönesatsningar till specialistsjuksköterskor, ökat satsningen på betald specialistutbildning för sjuksköterskor och avsatt resurser för kompetensutbildning för undersköterskor. Vi har tagit fram en modell för lönekarriär, ökat antalet ST-block inom allmänmedicin och påbörjat ett arbete med arbetstider och uppgiftsväxling. Därtill är ett stort arbete påbörjat med satsningar på framtidens vårdinformationsmiljö för bättre arbetsmiljö och underlättade kontakter med vården för invånarna. Vi har dubblat OB-natt för vårdpersonalen och satsat på omställningen av vården.

Krävs nya grepp

Det krävs nya grepp för att möta vårdens utmaningar och det är inte Vänsterpartiets ”mera av allt till alla” som är svaret. Statliga utredningar kring vårdens framtid pekar på att vi i Sverige har såväl fler läkare som sjuksköterskor per capita än andra jämförbara länder, men deras potential nyttjas inte fullt ut och de pekar på strukturella problem inom sjukvården. Något som alla partier i Västra Götalandsregionen beslutat oss för gemensamt att rätta till genom omställningsarbetet där fokus ligger på att stärka den nära vården och koncentrera den mer högspecialiserade vården.

Johnny Bröndt (M)

ordförande, SU:s styrelse

Johan Fält (M)

ordförande, Hälso- och sjukvårdsnämnd Göteborg

Annika Tännström (M)

regionråd och styrelseledamot, SU:s styrelse