Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Långt innan Lagen om valfrihet infördes inom hemtjänsten har kvalitén och brukarnöjdheten legat på mycket låga nivåer, skriver debattörerna. Bild: Fredrik Sandberg, Montage
Långt innan Lagen om valfrihet infördes inom hemtjänsten har kvalitén och brukarnöjdheten legat på mycket låga nivåer, skriver debattörerna. Bild: Fredrik Sandberg, Montage

Debatt: Välfärdsaktörerna är inga fuskare, Attenius!

Jonas Attenius (S) använder sig av överdriven kaosretorik i brist på sakliga argument mot valfrihet i hemtjänsten, skriver kommunalråden Elisabet Lann (KD) och Helene Odenjung (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik, Privatisering, 20/8

I sin iver att visa allmänheten hur mycket Socialdemokraterna är emot valfrihet utmålar Attenius våra välfärdsaktörer som fuskare, vars enda mål är att gå med vinst. Många av dessa som Attenius pekar ut som fuskare är tidigare anställda i Göteborgs stad eller i andra kommuners omsorg. De har slitit dag och natt för att våra äldre ska få en värdig och trygg vardag, och har valt att driva egen verksamhet i hopp om att de kan utveckla och förbättra välfärden. Det är en upprörande syn på välfärdens bärare som Socialdemokraternas gruppledare blottar.

Attenius hävdar också att Socialdemokraterna i stället vill bekämpa segregation och klassklyftor. Historielösheten är slående. Jonas Attenius, de problem du beskriver med utanförskapsområden, segregation och klassklyftor har du och dina föregångare varit med och byggt upp.

I 24 år har socialdemokratin haft makten att forma Göteborg, och därmed också chansen att göra något åt de samhällsproblem du säger dig så starkt vilja förändra. Ingen göteborgare, eller väljare, lär ha glömt att ni har styrt staden de senaste 24 åren. Alliansen har styrt Göteborg i åtta månader.

Vi tar nu tag i de samhällsutmaningar som er politik har varit med och skapat. Det gör vi bland annat genom att skapa mer frihet åt våra äldre genom införandet av mer valfrihet inom omsorgen. Vi är övertygade om att friheten att själv bestämma och värdighet går hand i hand.

LÄS MER: Inför ett stopp för privatisering av välfärden

Tar tid att vända trender

Attenius hävdar att svenskarnas motstånd mot privatiseringar i välfärden är kompakt. Det är inte sant. För en majoritet av befolkningen är det självklart att få välja vem som ska komma hem till dem. Människor föredrar valfrihet. Det vi kan enas om är att ingen vill se någon fuska med skattepengar på välfärdens bekostnad. Det är inget som vi accepterar.

Långt innan Lagen om valfrihet infördes inom hemtjänsten i Göteborg har kvalitén och brukarnöjdheten legat på mycket låga nivåer.

Det tar tid att vända långvariga negativa trender. Oavsett om det rör sig om Göteborgs egen äldreomsorg eller samhällsutvecklingen i delar av vår stad. Vi har förståelse för att Attenius helst av allt vill glömma eller förtränga socialdemokratins ansvar för denna utveckling.

Vi tar nu ansvar för Göteborgs kärnverksamhet och fokuserar på kvalitet och satsningar på vår gemensamma välfärd. I detta arbete är invånarnas delaktighet, valfrihet och värdighet centrala komponenter. Det vore klädsamt om Attenius avhåller sig från att svartmåla Göteborgs hemtjänst med kaosretorik och upphör med att peka ut våra hemtjänstutförare som fuskare. Det gagnar inte hemtjänsten, välfärden eller göteborgarna.

Helene Odenjung (L), kommunalråd

Elisabet Lann (KD), kommunalråd