Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Väg krav på nytt avlopp mot nyttan

Att minska övergödningen är viktigt, men utredningar har visat att uppgradering av enskilda avlopp är det dyraste och ineffektivaste sättet. Det är dags för regelverket att ta hänsyn inte bara till avloppen, utan även till människorna som bor i husen, skriver Villaägarna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Hundratusentals enskilda avloppsanläggningar klarar inte dagens högt ställda reningskrav på fosfor. Den investering som krävs ligger ofta på cirka 100 000 kronor.

Villaägarna har undersökt 13 kommuner runt Göteborg när det gäller status, tillstånds- och inventeringsavgifter.

Teknisk status på de inventerade avloppen varierar drastiskt: I Tjörns kommun har endast 20 procent dömts ut, medan 81 procent dömts ut i Öckerö kommun. Även Ale, Alingsås, Kungsbacka och Lilla Edet dömer ut en stor andel.

Ska vara lätt att göra rätt

Villaägarna tycker det ska vara lätt att göra rätt. Det talar för låga eller obefintliga tillstånds- och inventeringsavgifter. Avgiften för en inventering varierar mellan gratis och 4 800 kronor, medan avgiften för att få tillstånd för ett nytt avlopp varierar mellan 3 360 och 7 840 kronor. Tillståndet var därmed 4 480 kronor dyrare i Göteborgs stad än i Lilla Edet. Inventeringen var gratis för husägarna i Tjörn, Öckerö och Partille. I Lerum har kommunen börjat ta betalt från och med i år.

Att minska övergödningen är viktigt, men utredningar har visat att uppgradering av enskilda avlopp är det dyraste och ineffektivaste sättet. En brist i dagens regelverk är att för- och nackdelar med stränga krav inte vägs mot varandra.

Om staten med miljöargument tvingar den enskilde till en stor investering bör miljönyttan vara tydlig och utredd, inte försumbar och gissad.

Eftersom det är lätt att spendera andras pengar, måste kostnadseffektivitet få plats i lagstiftningen. Utsläppskällorna bör pluggas i den ordning som ger mest rening per krona. Vanliga människors utsläpp kommer i så fall pluggas sist.

Vi bör lära av Finland

I Finland kan fastigheter långt från vattendrag skjuta upp åtgärdandet av avloppet till nästa större renovering av fastigheten, vilket sänker totalkostnaden. Vi menar att Sverige bör lära av Finland, så att småhushusägare med liten miljöpåverkan och svag ekonomi inte ska behöva flytta på grund av ett stelbent regelverk. Det är värt att överväga en statlig lånegaranti för hushåll i områden med låga taxeringsvärden som har svårt att få lån till investeringen.

Det är kort sagt dags för regelverket att ta hänsyn inte bara till avloppen, utan även till människorna som bor i husen.

Jan-Erik Jonsson

regionchef Villaägarna region väst

Peter Backman

ordförande Villaägarna Göteborg