Införandet av vaccinpass väcker etiska frågeställningar. Det är frivilligt att vaccinera sig, men om du inte gör det utesluts du ur delar av samhället, skriver debattören.
Införandet av vaccinpass väcker etiska frågeställningar. Det är frivilligt att vaccinera sig, men om du inte gör det utesluts du ur delar av samhället, skriver debattören.

Utvidga vaccinpass till hälsopass?

Hur långt får man lov att påverka individuella val när det kommer till vaccination? Vad skulle du säga om myndigheterna inför hälsopass på samma grunder som vi nu infört vaccinpass, skriver läkaren Amanda Lahti.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Den 1 december beslutade Folkhälsomyndigheten och regeringen att införa vaccinpass för evenemang med fler än 100 personer inomhus. Motiveringen var att ”vaccinationsbevis är nödvändigt för att skydda sjukvården från en ökad belastning de närmaste månaderna”. Vaccin har gjort underverk för mänskligheten och nästintill utrotat många dödliga sjukdomar. Men att vaccinera sig är, och har alltid varit, individens fria val. Vi kan uppmana till vaccination och andra sunda hälsoval som att motionera, äta sunt och inte röka. Men i slutändan äger individen beslutet med tillhörande konsekvenser. Tvångsbehandling strider mot mänskliga rättigheter.

Etiska frågeställningar

Införandet av vaccinpass väcker etiska frågeställningar. Det är frivilligt att vaccinera sig, men om du inte gör det utesluts du ur delar av samhället. Har man då ett fritt val? Att bara se till om människor är vaccinerade eller inte för att ”påvisa friskhet” är ett smalt synsätt på verkligheten, då det finns fler påverkningsbara faktorer utöver om du är vaccinerad som påverkar risken att behöva intensivvård och att dö i covid-19.

ANNONS

I en studie på närmare 50 000 vuxna människor som diagnostiserats med covid-19 fann man att de som inte når rekommendationerna om fysisk aktivitet har en fördubblad risk för sjukhuskrävande infektion och en signifikant riskökning för död och intensivvård, i jämförelse med fysiskt aktiva personer. Endast ålder och organtransplantation var större riskfaktorer för svår covid-19 än brist på motion. Övervikt är en annan riskfaktor och rökare har ungefär 2,5 gånger ökad risk för respiratorvård och död i covid-19 än icke-rökare.

Flera pandemier

Fysisk inaktivitet, rökning och övervikt har varit pandemier i västvärlden i decennium och nästan hälften av svenskarna hade en hälsofarligt dålig kondition år 2019. Detta har sannolikt bidragit till en sårbarhet för pandemin i befolkningen. Hur hade statistiken sett ut om alla varit icke-rökare, normalviktiga och vältränade? Ändå får vi bara bevisa vår ”friskhet” genom vaccinpass. Låt mig illustrera verkligheten med ett exempel.

En frisk 35 årig icke-rökande normalviktig kvinna som aldrig söker sjukvård vill inte vaccinera sig. Hon har en låg risk för att få en svår covid-19-infektion tack vare sunda livsstilsval. Hon vill gå på en konsert men får inte lov att komma in eftersom hon inte är vaccinerad. En överviktig rökande och fysiskt inaktiv 55-årig man vill gå samma konsert. Han intar dagligen läkemedel mot livssjukdomar som subventioneras av staten. Han har inte en tanke på att börja motionera, gå ner i vikt eller sluta röka. Han har till följd av sitt leverne en förhöjd risk för sjukvårdskrävande covid-19 infektion och död, men får lov att gå på konserten då han är vaccinerad.

ANNONS

Även om detta är två grovhuggna exempel väcker det funderingar. Den ovaccinerade får massiva påtryckningar i presskonferenser på tv, i sociala medier och andra sammankomster att gå och vaccinera sig. Men motsvarande påtryckningar att sluta röka, motionera och gå ner i vikt om man är överviktig är i princip obefintliga. Reklampelare med ”ta en för laget – gå och vaccinera dig” borde översättas till ”fimpa cigaretten – sjukvården behöver din rökfrihet mer än någonsin” eller ”kavla upp ärmarna och gör vad du kan för att inte tillhöra riskgrupp”.

Skulle vi acceptera om Folkhälsomyndigheten och regeringen också införde hälsopass? Det vill säga att den som väger för mycket, röker och inte motionerar tillräckligt inte får gå på evenemang, med samma argument som vi ställer krav på vaccinpass? Ni utan hälsopass ”riskerar att bli en för stor belastning för sjukvården och samhället just nu”? Förutom att få med hälsopass skulle bli svårt sjuka i covid-19 skulle det ingå ”vaccin” mot flera andra sjukdomar som kol, typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och inte minst – en ny viruspandemi. Hur positivt är inte det? En absurd tanke eller ett helt befogat förslag med tanke på hur vi nu hanterar dem som inte vill eller kan vaccinera sig? Varför är hälsopass mer orättvist, oetiskt, diskriminerande eller mer uppdelande i ett ”vi och dem” än vaccinpass?

ANNONS

Det höga informationsflödet och missvisande statistik leder till många tankevurpor och skrämda människor.

Vanligaste svaret är att ovaccinerade riskerar att sprida smittan till riskgrupper. När riskgrupper inte var vaccinerade förstår jag resonemanget, men inte i dag när riskgrupperna är inne på sin tredje vaccindos. Hittills har 27 bekräftade fall rapporterats avlidna under vecka 46. Föregående tre veckor var medeltalet 31 dödsfall per vecka. Bland de rapporterade dödsfallen vecka 46 var 7 ovaccinerade, vilket motsvarar 26 procent.

Vi får också dagligen skrämmande siffror på antal smittade, men som inte behöver betyda så mycket så länge människor inte blir svårt sjuka. Det höga informationsflödet och missvisande statistik leder till många tankevurpor och skrämda människor. Och varför får vi inte samma rapporter om hur många som dör varje vecka i självmord, cancer, diabetes, rökning och hjärt-kärlsjukdomar?

Hur länge kan vi kräva att friska och levnadsglada människor inte ska få leva sina liv fullt ut för att skydda, numera vaccinerade, riskgrupper?

En annan relevant fråga är hur många sprutor icke-riskgrupper, däribland många friska barn och unga, ska behöva ta för att inte anses osolidariska och för att skydda riskgrupper. Jag erbjuds just nu min tredje spruta. Förväntas jag ta en fjärde, femte, sjätte utan att ifrågasätta? Hur länge kan vi kräva att friska och levnadsglada människor inte ska få leva sina liv fullt ut för att skydda, numera vaccinerade, riskgrupper? Ska rädslan att dö snarare än viljan att leva, driva oss framåt?

ANNONS

Jag har inte svar på mina frågor men efterlyser debatt kring de åtgärder som nu införs. En debatt som är helt tyst är farlig eftersom det sällan innebär att människor är slående överens utan snarare att det finns människor som inte vågar säga vad de tycker. Hur långt får man lov att påverka individuella val när det kommer till vaccination? Vad skulle du säga om myndigheterna inför hälsopass på samma grunder som vi nu infört vaccinpass?

Amanda Lahti, ST-läkare i allmänmedicin och medicinare doktor

LÄS MER:Vaccinpass portar mig från min dotters skolavslutning

LÄS MER:Djursjukhus kräver covidpass – får hat och hot

LÄS MER:Regeringen tillfrågade aldrig sitt etiska råd om vaccinpass: ”Underligt”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS