Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Amineh Kakabaveh (V).

Utse Amineh till V:s talesperson i integrationsfrågor

DEBATT: Ett antal somaliska föreningar kräver att Vänsterpartiet utesluter sin riksdagsledamot Amineh Kakabaveh efter att av misstag ha lagt upp en nazistisk video på facebook. Vi tycker tvärtom! skriver, bland andra Maria Rashidi, Kvinnors Rätt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Amineh Kakabaveh (V) kämpar för alla kvinnors rättigheter mot alla former av förtryck och rasism. Hon kämpade som barnsoldat i Kurdistan mot förtryck och som politisk flyktning och invandrare i Sverige fortsätter hon sin kamp inom Vänsterpartiet. Hon arbetar för alla kvinnors rättigheter inklusive de över 100 000 ungdomar vilka växer upp under diskriminering och förtryck i "hederns namn".

Ytterst få som står upp

Hon är en av de ytterst få förortsfeministerna i riksdagen som vågar sticka ut hakan och tala om det religiösa och kulturella förtrycket mot ungdomar och kvinnor i våra könssegregerade förorter som har blivit ett debattämne sedan Fadime Sahindals dagar. Det är ändlösa debatter som pågår i stället för att avskaffa hederskulturer som i dag i Sverige, liksom i Saudiarabien, kontrollerar flickors mödomshinna (som inte finns).

Nu har Amineh gjort ett fel, ett fel som alla kan göra i dessa stressiga facebook- och twitter-tider. Hon har lagt ut en film på sin facebook utan att kontrollera översättningen. Det framgick att det var en rasistisk organisation som var avsändaren. Hon tog bort filmen och bad om ursäkt.

Räcker inte det?

Lyssna på henne

Någon som anklagar Amineh för rasism, vet inte vad hon talar om. Ändå kräver 20 somaliska organisationer och politiker att Vänsterpartiet utesluter henne.

Vi föreslår motsatsen! Vi vill att Vänsterpartiets ledning äntligen lyssnar på henne. I stället för att ägna sig åt kulturrelativism som Vänsterpartiet lider av, något som visade sig senast under förra sommarens hedersvåldsdebatter då progressiva invandrarkvinnor talade om att flytta ifrån våra könssegregerade enklaver.

Många i V tror eller vill tro att religioner och kulturer är oskyldiga när det gäller kvinnoförtryck och vill bara se den universella MANNEN som är skyldig till allt våld. Så är det inte, kulturer och religioner är också skyldiga till att kvinnor oskuldskontrolleras och könsstympas. Även vissa kvinnor är skyldiga till dessa former av våld. Om något parti är det just V som borde gå före och bekämpa dessa former av förtryck i religioners och kulturers namn.

Ingen skulle klara testet

Utifrån våra mångåriga erfarenheter misstänker vi att de somaliska och muslimska organisationer som kräver Aminehs uteslutning själva motarbetar kvinnors rättigheter och ingen av dem skulle klara vår enklaste jämställdhetstest som skickades till vår statsminister som en Första maj-present. Denna test för demokratins ABC kan Vänsterpartiet gärna använda för de organisationer som vill skada Amineh och då kommer partiet att inse vilka som vill henne illa:

Vi vet att det inte bara finns kulturrelativister i Vänsterpartiets ledning. Vi hoppas att så kloka människor som Ann Margarethe Livh i partistyrelsen och andra kommer att utnyttja tillfället till att få sina kamrater att förstå att fundamentalisterna vill tysta oss förortsfeminister, vi som vill slippa könsapartheid i våra förorter. Skulle svenska flickor oskuldstestas då skulle Vänsterpartiet göra väpnad revolution, men nu håller V tyst i stället.

Mänskliga rättigheter

Detta handlar inte bara om Amineh utan om två riktningar i politiken. Den ena är för mänskliga rättigheter oavsett etnicitet, religion och nationalitet och den andra för nationalism, religion och extremism i Sverige och i världen.

Låt mänskliga rättigheter (för alla!) gå före etniska och religiösa grupprättigheter. Låt Amineh vara Vänsterpartiets talesperson för integrationsfrågor, i stället för att utesluta henne!

Maria Rashidi

ordförande Kvinnors Rätt

Afsaneh Vadat

ordförande Barnen Först

Hala Rafi

IKKR-kvinnojouren NINA

Meheret Dawitt

ordförande Eritreanska kvinnor för integration

Mariam Afrasiabpour

internationella kommitté för kvinnors rättigheter

Sedikha  Mohamadi

Stödkommitten för kurdiska kvinnor