Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Marina Johansson (S), oppositionsråd Göteborg.
Marina Johansson (S), oppositionsråd Göteborg.

Utsatta för hedersförtryck måste få bättre stöd

Vi vill ha ett regionalt stödcentrum för dem som blivit utsatta för hedersförtryck. Och är angelägna att samarbeta med alla goda krafter för att snabbt få till ett sådant, skriver Marina Johansson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Våld och hot i hederns namn drabbar tusentals människor i Göteborg varje dag. För Socialdemokraterna är det självklart att ta kampen mot dessa övergrepp. Vi kommer aldrig att vika ned oss och vi kommer att fortsätta det intensiva arbetet mot hedersförtryck även i opposition.

Vi vill att staden fortsätter att trappa upp sina insatser mot hedersvåldet. Därför lägger vi nu ett skarpt förslag att inleda satsningen på ett regionalt stödcentrum för de som blivit utsatta för hedersförtryck. Vi är övertygade om att det finns goda förutsättningar för en bred partipolitisk enighet kring det. Vi har ingen prestige i detta utan är angelägna om att samarbeta med alla goda krafter.

För oss är det självklart att vi ständigt måste utveckla och förstärka de insatser som görs.

Att stötta och hjälpa offren för hedersförtryck är ett viktigt ansvar som staden har. Redan i dag görs omfattande insatser, inte minst i samverkan med de starka och kompetenta ideella krafter som är engagerade i frågan. Samordnaren mot hedersförtryck, som vi socialdemokrater tog initiativ till, har en helt central roll i stadens arbete på området. Därför var det mycket olyckligt att vårt förslag i social resursnämnd att förstärka samordningsfunktionen med mer personal inte fick stöd av övriga partier. Det hade gett mer kraft i arbetet mot hedersförtrycket. För oss är det självklart att vi ständigt måste utveckla och förstärka de insatser som görs.

Vi lägger nu ett konkret förslag om att gå vidare med arbetet att inrätta ett regionalt stödcentrum för de som utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck.

Nyligen blev stadsledningskontoret färdiga med sin utredning om att inrätta ett regionalt stödcentrum för de som utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck. Ett liknande stödcentrum finns i Stockholmsområdet och har visat sig mycket värdefullt. Vi lägger därför nu ett konkret förslag om att gå vidare med arbetet att inrätta ett regionalt stödcentrum för de som utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck. Om staden jobbar snabbt med frågan så skulle verksamheten kunna komma igång redan under nästa år. Det skulle betyda mycket för alla de som utsätts för hot och våld i hederns namn.

Kampen mot hedersförtrycket måste ha högsta prioritet. Det är en fråga som berör själva grunden för vår demokrati.

Kampen mot hedersförtrycket måste ha högsta prioritet. Det är en fråga som berör själva grunden för vår demokrati och det öppna samhällets principer. Varje dag utsätts såväl unga som gamla, män som kvinnor av detta vedervärdiga förtryck. Människor får sina liv, och ibland även sina kroppar, kontrollerade och stympade på grund av normer och värderingar som inte har någon plats i ett demokratiskt samhälle. Vi har alla ett ansvar att göra vad vi kan för att få stopp på det.

Marina Johansson (S)

oppositionsråd Göteborg