Läkarförbundets Etik- och Ansvarsråd tar tydligt tagit avstånd från dessa företeelser. 2021 fick en särskild utredare i uppdrag att undersöka hur vanligt det är att vården utför oskuldskontroller, utfärdar oskuldintyg och genomför hymenkirurgi samt att utreda möjligheten för att kriminalisera detta. Det är mycket välkommet, men lär inte räcka, skriver debattörerna.
Läkarförbundets Etik- och Ansvarsråd tar tydligt tagit avstånd från dessa företeelser. 2021 fick en särskild utredare i uppdrag att undersöka hur vanligt det är att vården utför oskuldskontroller, utfärdar oskuldintyg och genomför hymenkirurgi samt att utreda möjligheten för att kriminalisera detta. Det är mycket välkommet, men lär inte räcka, skriver debattörerna. Bild: isabell Höjman/TT

Utrota myten om mödomshinnan i kampen mot hedersförtrycket

Mödomshinnan som bevisar kvinnans oskuld är en myt. Den finns inte och har aldrig funnits. Det som finns är en krans i slidväggen. Myten är en anledning till att kvinnor utsätts för kränkande oskuldskontroller och annan form av hedersförtryck. Regeringen har tillsatt en utredning om att kriminalisera oskuldskontroller, men det krävs mera för att ändra etablerade missuppfattningar, skriver Heidi Stensmyren, Karolinska institutet och Carina Ilson, Kompetenscentrum för våld i nära relationen i Västra Götalandsregionen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Ordet Hymen härstammar från Hymenaeus, äktenskapsguden, i den romerska mytologin. När ett par ingick äktenskap åkallades Hymen; i översättning "Hymen, Hymenaeus, hurra, hurra Hymen, Hymenaeus". Under bröllopsnatten skulle äktenskapet fullbordas och det är där som kopplingen till mödomshinnan sker. Hymen betyder på grekiska 'tunn hinna', 'membran' m.m. och är en generell term, men uttolkningen blev i denna kontext en hinna som brister i samband med första samlag. Så har man sedan urminnes tider trott sig kunna kontrollera om kvinnan haft sex innan äktenskapet. Kvinnans kyskhet har ett pris; att gifta bort en kvinna med bevarad oskuld ger ett högre monetärt värde i de kulturer där detta existerar.

ANNONS

Oskuldskontroller i Sverige

Att bestämma över sin egen kropp, sin sexualitet och sin sexuella hälsa är en mänsklig rättighet som Sverige har ratificerat. Trots det utsätts kvinnor i dag för sexuellt hedersförtryck. Från att tidigare ha rapporterat om kränkande oskuldskontroller i länder som Jemen, Afghanistan och Iran flaggade WHO redan 2018 för spridning till bland annat Sverige. Kvinnor utsätts för oskuldskontroller och vårdpersonal har utfärdat oskuldsintyg och utfört hymenoperationer. Den medicinska professionen har här ett stort ansvar. Läkarförbundets Etik- och Ansvarsråd tar tydligt tagit avstånd från dessa företeelser. 2021 fick en särskild utredare i uppdrag att undersöka hur vanligt det är att vården utför oskuldskontroller, utfärdar oskuldintyg och genomför hymenkirurgi samt att utreda möjligheten för att kriminalisera detta. Det är mycket välkommet, men lär inte räcka.

Myten om en oskuldshinna, att det går att bevisa oskuld är socialt och kulturellt betingad. För förändring krävs förutom legala regelverk riktade upplysningsinsatser så att myten om mödomshinnan förpassas från sexualundervisningen i skolan till historieböckerna. När WHO ändrade benämningen på kvinnlig könsstympning från ”female circumcition” till ”female mutilation” gav det en viktig signal och avstamp i arbetet med att motverka könsstympning. Inom sjukvården används ordet slidkrans, vilket på latin översätts till den korrekta beskrivningen corona (krans) vaginalis (vaginas). Likaledes bör slidkrans ersätta mödomshinna då då en normal vagina inte har någon hinna, utan ett cirkulärt veck i slidväggen.

ANNONS

Precis som Sverige 1998 på inrådan av WHO gick från ”kvinnlig omskärelse” till ”kvinnlig könsstympning” så behöver vi gå från ”mödomshinna” till ”slidkrans” för att utrota myten och förhindra kränkande undersökningar

Socialstyrelsen har uppdrag att ta fram kunskapsstöd om hedersförtryck till kommuner, regioner och elevhälsan. Resultatet är ett dokument på 131 sidor där en ägnas åt oskuldsintyg och dessutom med referens till mödomshinna. Det står: ”Även om hälso- och sjukvården inte kan tillmötesgå det som efterfrågas ovan (oskuldsoperationer, reds anm.) är det viktigt att erbjuda stöd och hjälp. När det handlar om frågor om oskuld och hymen (den så kallade mödomshinnan) kan man exempelvis förklara att de flesta kvinnor inte blöder under det första sam laget. Det viktiga är dock helhetsbilden och bemötandet, inte att ge något specifikt råd.” Detta är förövrigt ingen ny insats utan är kopierat från myndighetens meddelandebrev från 2018 som svar på dåvarande uppdrag att motverka hedersförtryck. Myten lever således kvar trots att sexualundervisning i skolan är obligatorisk sedan 1956.

Därför bör:

1) Slidkrans ersätta mödomshinna i informationsmaterial. Läroböcker i skolan och myndigheters eget material behöver uppdateras.

2) Myndigheter uppdras att genomföra proaktiva upplysningsinsatser om slidkransen och att det inte finns någon oskuldshinna.

3) Resultaten av myndigheternas uppdrag att motverka hedersförtryck utvärderas och vid behov kompletteras.

Precis som Sverige 1998 på inrådan av WHO gick från ”kvinnlig omskärelse” till ”kvinnlig könsstympning” så behöver vi gå från ”mödomshinna” till ”slidkrans” för att utrota myten och förhindra kränkande undersökningar.

ANNONS

Heidi Stensmyren Chef Kvinnohälsa- och Hälsoprofessioner, Karolinska Universitetssjukhuset

Carina Iloson, Överläkare, specialist Gynekologi/Obstetrik, Västra Götalandsregionens kompetenscentrum mot Våld i nära relationer

Carina Iloson
Carina Iloson Bild: Anders Hofgren

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS