Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Utred varför det hedersrelaterade våldet ökar

Vi ser en häpnadsväckande destruktiv utveckling som har gjort hedersrelaterat våld och förtryck till ett av vår tids största samhällsproblem. Nu måste regeringen utreda varför, skriver Michael G Helders, Svenska sekulära för fred och rättvisa.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I Ungdomsstyrelsens rapport från 2010 framgick det att 70 000 unga i åldern 16–25 år lever under hedersrelaterat våld och förtryck. Flera studier under 2018 och 2019 visar att uppemot 240 000 unga människor i Sverige lever under så kallat hedersförtryck. Det är en häpnadsväckande destruktiv utveckling som har gjort hedersrelaterat våld och förtryck till ett av vår tids största samhällsproblem. En utveckling som jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) dock inte verkar ta på allvar. Sveriges försök att få utomeuropeiska religiösa krafter att anpassa sig har misslyckats totalt. Vi måste vända utvecklingen nu.

Regeringen behöver utreda Sveriges (feministiska) politik de senaste 20 åren för att se vad som har lett till att antalet som lever under hedersförtryck har ökat dramatiskt istället för att ha minskat. Regeringen behöver avsätta hundratals miljoner kronor till kommuner och landsting för att utreda och minska förekomsten av hedersrelaterat våld och förtryck. BRÅ behöver upprätta relevant och jämförbar statistik över hur hedersförtryck ser ut både lokalt och nationellt.

Genom att låta skolan vara en sekulär och politiskt neutral plats så kan man ge alla barn lika möjligheter och samma fri- och rättigheter

Genom studier kan man hitta strategier för att minska det hedersrelaterade förtrycket. Vi kan ta små och enkla steg för att göra skolan till en trygg plats för alla barn i Sverige. Det kan till exempel handla om att stänga ner religiösa konfessionella skolor, med undantag för de skolor som hör till Sveriges nationella minoriteter.

Förbjud alla religiösa symboler på grundskolan, då religion allt för ofta är en drivande kraft (men inte behöver vara det) inom hederskulturen. Genom att låta skolan vara en sekulär och politiskt neutral plats så kan man ge alla barn lika möjligheter och samma fri- och rättigheter.

Sverige behöver en ny nationell handlingsplan för att minska förekomsten av hedersrelaterat våld. Ansvaret borde inte ligga hos Socialstyrelsen eller länsstyrelsen i Östergötland, som tidigare har misslyckats i dessa frågor. Regeringen borde istället ge uppdraget att utforma en ny nationell handlingsplan till landets ledande experter på hedersrelaterat våld. Svenska sekulära för fred och rättvisa (SSFR) föreslår att regeringen ger uppdraget till följande personer: Astrid Schlytter, Devin Rexvid, Eduardo Grutzky, Elisabeth Massi Fritz, Hanna Gadban, Mariet Ghadimi, Maria Rashidi och Per Brinkemo.

Michael G Helders

Grundare av föreningen Svenska sekulära för fred och rättvisa