Vi vet inte vem kvinnan Paolo utnyttjade är, men baserat på den kunskap som finns vet vi att det är troligt att hon som säljer sex kanske behöver utsättas för tiotals övergrepp varje dag. Hon kan ha fråntagits sitt pass och sin mobil för att aldrig kunna ta sig ut utan tillåtelse från sin människohandlare, skriver debattörerna.
Vi vet inte vem kvinnan Paolo utnyttjade är, men baserat på den kunskap som finns vet vi att det är troligt att hon som säljer sex kanske behöver utsättas för tiotals övergrepp varje dag. Hon kan ha fråntagits sitt pass och sin mobil för att aldrig kunna ta sig ut utan tillåtelse från sin människohandlare, skriver debattörerna. Bild: Nicke Johansson

Utred sexköparna för oaktsam våldtäkt

Att Paolo Roberto fick sätta agendan och tala om sitt eget dåliga mående i stället för att medierna lyfte den utsatta kvinnans situation har väckt rättmätig kritik. Offrens röster får vi aldrig höra. Därför är det så viktigt att rättsväsendet står upp för dessa kvinnors rättigheter. Börja med att utreda sexköpare för våldtäkt, om det finns misstanke om att den kvinnan är i en utsatt situation, skriver bland andra Cassandra Hedberg, Nätverket Inte din hora.

ANNONS

Röster från hela Sverige höjs just nu om att vi inte kan låta män som Roberto sätta agendan. Innan föreningen “Inte din hora” fanns fick vi sällan höra röster från personer med erfarenhet av prostitution i Sverige. Många av dessa kvinnor och flickor klandrar sig själva och betraktar sig därför inte som offer. De kan också vara för rädda eller skämmas så mycket att de inte vågar söka hjälp.

Enligt europeiska rapporter kommer cirka två tredjedelar av dessa kvinnor inte från Sverige och har därför liten eller ingen kunskap om sina rättigheter och vilka möjligheter till stöd de har. Några av dessa är också barn: unga flickor som har sålts till människohandlare av sina familjer, kidnappats eller lockats med löften om jobb och möjligheter till ett bättre liv. När de väl kommit till Sverige står de utan nätverk och kontaktar inte myndigheter av rädsla för konsekvenser för sig själva eller sina familjer.

ANNONS

Bara en av hundratusentals män

Detta fall har blivit väldigt uppmärksammat. Men vi får inte glömma att Paolo Roberto bara är en av alla de hundratusentals män som begår detta brott. Och kvinnan blir en representant för alla offer. Vi vet inte vem kvinnan Paolo utnyttjade är, men baserat på den kunskap som finns vet vi att det är troligt att hon som säljer sex kanske behöver utsättas för tiotals övergrepp varje dag. Hon kan ha fråntagits sitt pass och sin mobil för att aldrig kunna ta sig ut utan tillåtelse från sin människohandlare. Hon kan ha blivit tillsagd att hon är skyldig sina människohandlare pengar för sin resa till Sverige och att hon inte kommer att bli frisläppt förrän denna skuld har återbetalats. Hon kan ha utnyttjats hela livet och känner att några fler övergrepp inte spelar någon roll. Hon kanske inte vågar lämna lägenheten där hon våldtas varje timme.

Blåmärken inne i munnen

Hon kanske har levt det här livet så länge att en annan vardag känns omöjlig. Hon kan ha infektioner, skador och virus som aldrig tillåts komma i kontakt med vården. Hon kan ha fått motta hot om att hennes barn kommer skadas om de gör motstånd. Hon kan ha lärt sig tidigt i livet att hennes nej inte är något värt. Hon kan ha tvingats till så många orala övergrepp att hon har blåmärken inne i munnen. Hon kanske är fjorton år men det står tjugoett i passet. Hon kanske inte har fått behålla en krona utan ges istället droger för att döva ångesten och för att inte ta sitt liv.

ANNONS

Vår lagstiftning är utformad så att de som köper sex får dagsböter. Men deras offer? De får inte ens brottsofferstatus då sexköp inte anses vara ett brott mot person, utan istället ses det som ett brott mot staten.

Om den som köper sex har anledning att tro att den som säljer sex inte gör det frivilligt, kan han (för det är oftast en man) dömas för våldtäkt i enlighet med samtyckeslagen. Kvinnan (för det är oftast en kvinna) skulle då erhålla brottsofferstatus, med de rättigheter som medföljer. Men det är sällan så det blir.

Vi vet inte vem kvinnan Paolo utnyttjade är, men baserat på den kunskap som finns vet vi att det är troligt att hon som säljer sex kanske behöver utsättas för tiotals övergrepp varje dag.

Dessutom blir människorna bakom exploateringen - människohandlarna - sällan ställda inför rätta. Om kvinnorna och flickorna förhörs av polisen eller socialtjänsten är de ofta för rädda för att erkänna att de är tvingade eller så ser de inte sig själva som offer trots att de utnyttjas på värsta tänkbara sätt. Samma sak gäller om kvinnan snarare är en minderårig flicka; det är osannolikt att hon kommer att ge polisen hennes verkliga ålder om hon blir frågad om den på plats. Det är därför så viktigt att fokus är på kvinnorna och flickorna - och inte förövarna.

Vi kräver därför:

- Att varje sexköp där det finns en misstanke om att personen befinner sig i en utsatt situation ska utredas som oaktsam våldtäkt.

ANNONS

- Att om det finns en misstanke om att personen skulle kunna vara under 18 år så ska personen behandlas som det. Vilket inkluderar stöd och att brottet utreds som människohandel alternativt utnyttjande av barn genom köp av sexuell tjänst.

- Att det tillsätts en statlig kartläggning som synliggör vilka det är som utsätts i människohandel och prostitution och under vilka de omständigheter dessa kvinnor och barn lever under. Denna kartläggning måste inkludera även den inhemska människohandeln som i dag är omskrivet i form av sugardating, glamour/porr-modell/onlyfans etcetera.

- Att en utvärdering av så kallad bestpractice för hur uppsökande verksamhet och stöd bäst kan implementeras för alla former av prostitution, inklusive pornografi och webcamming.

- Att det tillsätts resurser för uppsökande arbete mot de kvinnor och barn som finns på de platser och framförallt sajter där män går in för att köpa dem.

Ida Östensson, chef för kommunikation och påverkan Child10

Cassandra Hedberg, press- och opinionsansvarig #intedinhora

Olivia Björklund Dahlgren, ordförande Fatta

Kristina Wicksell Bukhari, kommunikationsansvarig Make Equal

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS