Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg / TT
Bild: Fredrik Sandberg / TT

Utred anmälda våldtäkter som i Göteborg

Det är oacceptabelt att polisutredningar om misstänkta sexualbrott utförs och bedöms så pass olika som är fallet i dag. I Göteborg och Fyrbodal inser utredarna att det är bråttom att höra misstänkta och utreda fallen, skriver Marlene Segerson (S) och Janette Olsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När en polisutredning läggs ner kan det antas att brott inte kunnat styrkas, men att ett brott läggs ner utan att förundersökning skett eller att gärningsman inte ens förhörts är inte acceptabelt. Under 2017 anmäldes omkring 22 000 sexualbrott, varav 7 370 rubricerades som våldtäkt. Inte ens en av tio anmälda våldtäkter mot kvinnor över 15 år ledde till åtal. Sanningen är den att anmälda våldtäkter prioriteras ner, läggs på hög eftersom mord och grova våldsbrott går före. Utredningarna tar lång tid eller läggs ner.

Visar det sig dessutom att anmälan varit förgäves kommer färre att orka anmäla och hitta mod till att konfrontera gärningsmannen.

Samtidigt vet vi att mörkertalet är stort – många låter bli att anmäla sexualbrott. Brå, Brottsförebyggande rådet, uppskattar att ungefär tio procent av de misstänkta sexualbrotten anmäls. Visar det sig dessutom att anmälan varit förgäves kommer färre att orka anmäla och hitta mod till att konfrontera gärningsmannen.

Redan 2005 slog polis och åklagare fast, i en gemensam rapport, att den misstänkte i princip alltid ska höras innan en våldtäktsutredning läggs ner. Trots det visar polisens egna rapporter att den utpekade inte hörs i ungefär 25 procent av fallen. Förra året anmäldes rekordmånga våldtäkter och våldtäktsförsök. Men uppklarade våldtäktsbrott har gått från 11,6 procent 2014 – till 7,4 procent under första halvåret 2018.

Självklart är det förebyggande arbetet viktigt, men för att det sexuella våldet ska upphöra krävs att förövare döms och får straff som speglar våldsbrottens allvarlighetsgrad. För detta behövs såklart bra utredningar, men också att de misstänkta förövarna hörs. Risken är annars att förtroendet för rättsväsendet urholkas.

Det är glädjande att polisen i Göteborg och Fyrbodal har valt en lite annan väg än polisens nationella plan.

Det är glädjande att polisen i Göteborg och Fyrbodal har valt en lite annan väg än polisens nationella plan. Här har utredningar av våldtäktsbrott lagts ut till lokalpolisen. Det har varit bra. Utredningar görs snabbare och i Fyrbodal har åtal i misstänkta våldtäkter ökat från åtta procent till 23 procent. Här i vårt område inser utredarna att det är bråttom att höra misstänkta och utreda fallen.

Vi i S-kvinnor i Göteborgsområdet anser att det är oacceptabelt att polisutredningar utförs och bedöms så pass olika som är fallet i dag. I Karlskrona väcks det åtal i fem procent av fallen och i Fyrbodal är siffran 23 procent. I en rättsstat som Sverige får det inte finnas så stora regionala skillnader. Dessutom anser vi att målsättningen att alla som är misstänkta för ett sexualbrott måste höras. Ingen utredning får läggas ned utan att den misstänkte gärningsmannen har hörts. Det borde vara en självklarhet.

Marlene Segerson (S)

ordförande S-kvinnor i Göteborgsområdet

Janette Olsson (S)

S-kvinna i Göteborgsområdet