Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om produktionen kan ske med lägre utsläpp i Sverige än någon annanstans, då är det förstås bättre om vi tillåter produktionen här, skriver debattören.

Utbyggnaden av Preem i Lysekil bättre än alternativet

I den bästa av världar skulle klimatomställningen gå över en natt. Dessvärre har vi en allt annat än perfekt verklighet att förhålla oss till när vi fattar politiska beslut, skriver Jörgen Warborn (M), västsvensk EU-parlamentariker, i en slutreplik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

17/9 Moderaternas ja till Preem skjuter Parisavtalet i sank

11/9 Preems utbyggnad viktig både för ekonomin och klimatet

Det är mycket glädjande att se den stora och snabba klimatomställning som fordonsindustrin nu genomgår – där svenska företag på många sätt leder utvecklingen. Detta ska vi stödja och påskynda. Men Sverige löser inte frågan ensamt och definitivt inte på kort sikt. Petroleumprodukter kommer att behöva produceras under överskådlig tid, vare sig vi vill det eller inte. Denna insikt visar orimligheten i Miljöpartiets hårdnackade motstånd mot Preems utbyggnadsplaner. Om bränslen som till transportsektorn inte tillverkas i Lysekil så produceras de någon annanstans. Vad tyder på att det skulle bli i ett land med bättre miljö- och klimatskydd än Sverige?

Om produktionen av en viss mängd bränsle kan ske med lägre utsläpp i Sverige än någon annanstans, då är det förstås bättre för det globala klimatet om vi tillåter den produktionen här.

Mindre utsläpp i Sverige

Jag är glad att David Ling (MP) trots allt håller med mig om att utsläpp inte känner några landsgränser, men det måste också visas i den politik man genomför. När behovet av petroleumprodukter finns, och så kommer finnas under överskådlig tid, då behöver behovet mötas på ett sätt som innebär så små globala utsläpp som möjligt. Om produktionen kan ske med lägre utsläpp i Sverige än någon annanstans, då är det förstås bättre om vi tillåter produktionen här. För varje liter producerad av Preemraff i Lysekil är utsläppen av koldioxid 17 procent lägre, kväveoxider 60 procent lägre och svaveloxider nästan 90 procent lägre än hos genomsnittet bland raffinaderier i Västeuropa. Siffrorna blir ännu bättre om man jämför med länder utanför Europa.

Äldre och sämre raffinaderier kan fasas ut och kontentan blir lägre utsläpp per producerad liter – ett steg framåt i klimatkampen globalt. Det bådar inte gott att ett svenskt regeringsparti inte ser ett så enkelt samband.

Hanteringen kritiseras

David Ling hävdar också felaktigt att regeringens överprövning av de opartiska domstolarnas godkännande skulle vara del av en rättspraxis som tjänat Sverige väl. Inget kunde vara mer fel. En rad högt uppsatta jurister har kritiserat hanteringen och understryker att ingen tidigare regering någonsin lagt sig i en rättsprocess så sent, när en domstol redan godkänt planerna. En olycklig signal till svenska industriföretag, som behöver långsiktiga spelregler och kunna känna sig trygga i att behandlas opartiskt utifrån lagen – inte av politiskt godtycke.

Att stoppa Preem-utbyggnaden vore dåligt för västsvenskt näringsliv och kontraproduktivt i klimatkampen. För MP är det kanske viktigt att ha de finaste orden på plakaten i Sverige, men för oss moderater är det effektivitet och ett gott slutresultat som räknas.

Jörgen Warborn (M), Västsvensk EU-parlamentariker