Givet de nya förutsättningarna behöver vi omgående se över stöden till företagen, där vår bransch är en av de absolut mest drabbade. Sveriges restauranger är också avgörande för att få igång ekonomin igen när restriktionerna lättas upp, då restaurangbranschen är många ungas och invandrares första steg in i arbetslivet, skriver debattören.
Givet de nya förutsättningarna behöver vi omgående se över stöden till företagen, där vår bransch är en av de absolut mest drabbade. Sveriges restauranger är också avgörande för att få igång ekonomin igen när restriktionerna lättas upp, då restaurangbranschen är många ungas och invandrares första steg in i arbetslivet, skriver debattören.

Utan snabba stödåtgärder kollapsar restaurangbranschen

Det har varit ett långt och svårt år, och med en andra våg av corona står vårt samhälle inför ytterligare tuffa utmaningar. Att vi alla behöver hjälpas åt för att minska smittspridningen är en självklarhet. Inom restaurangbranschen gör vi redan vad vi kan, men för att branschen ska överleva krävs det nya och mer expansiva stöd och åtgärder, skriver Kenneth Lorentzen, VD O'Learys.

ANNONS

Enligt branschorganisationen Visita hade försäljningen inom restaurangbranschen redan gått ner 60 procent andra veckan i november jämfört med samma tid förra året. Efter statsministerns uppmaning att stanna hemma i förra veckan märkte vi av ett inkomsttapp som liknade det vi såg i våras. Ett tapp som kommer att öka ytterligare med de nya restriktionerna som innebär att restauranger inte längre får servera alkohol efter 22:00, och därmed måste stänga senast 22:30. Vi har stor förståelse för att myndigheterna vidtar åtgärder när smittspridningen ökar, men då måste också åtgärder som säkrar branschens överlevnad vidtas.

Restauranger avgörande

Givet de nya förutsättningarna behöver vi omgående se över stöden till företagen, där vår bransch är en av de absolut mest drabbade. Sveriges restauranger är också avgörande för att få igång ekonomin igen när restriktionerna lättas upp, då restaurangbranschen är många ungas och invandrares första steg in i arbetslivet.

ANNONS

Försäljning av alkohol är ofta det som gör att en restaurang går runt överhuvudtaget, så med de nya alkoholrestriktionerna är det många restauranger som inte kommer klara av att hålla ut. När restauranger behöver stänga vid 22:30 betyder det också att många tappar en hel sittning, vilket innebär ett enormt inkomstbortfall. För oss som restaurang- och sportbarskedja innebär det att våra gäster inte kommer kunna se färdigt på matcherna, som ofta slutare senare än 22.30. Att kunna se en hel match hos oss är en stor anledning till varför folk besöker våra restauranger, något som nu blir omöjligt och som gör det ännu svårare för våra restaurangägare runtom i landet att gå runt.

De flesta restauranger har personal och lokalhyra som största kostnader, och här behöver staten nu se till att det finns ordentliga stödpaket - och att dessa betalas ut skyndsamt.

De flesta restauranger har personal och lokalhyra som största kostnader, och här behöver staten nu se till att det finns ordentliga stödpaket - och att dessa betalas ut skyndsamt. Rent konkret är det framförallt tre förslag som vi ser som prioriterade.

– Vi ser ett enormt behov av ett mycket mer expansivt och offensivt hyresstöd, där restauranger omgående kan få stöd med lokalhyran. Hyresstödet bör i procent motsvara omsättningstappet och gå direkt till restaurangerna - inte ett stöd som fastighetsägare kan söka i efterhand och som kräver avdrag från dem.

ANNONS

– Omställningsstödet som det är utformat i dagsläget är för smalt, och skulle behöva utökas med en lägre tröskel för att få stödet , samt att företag som startades så sent som i november 2019 ska kunna omfattas. Istället för att jämföra med föregående period förra året, skulle man kunna räkna stödet på omsättningen november 2019-januari 2020 för att även nystartade verksamheter ska ha en chans.

– Permitteringarna är en viktig åtgärd, som också kan behöva utökas till 80 - 100 procent. Oavsett nivå på permitteringar är det är fortfarande väldigt dyrt för restaurangägare att betala in arbetsgivaravgifterna. Att sänka arbetsgivaravgifterna, alternativt slopa dessa helt under en period, är också nödvändigt för branschens överlevnad.

Kommer gå under

När det var som värst under våren såg vi ett inkomsttapp på 70 procent inom branschen. Det är nu inte långt kvar innan vi är där igen - och troligtvis än värre givet att det redan varit så utmanande att bedriva restaurangverksamhet under merparten av året och där kassor och besparingar redan har sinat. Det är en verklighet som innebär att väldigt många restauranger och barer kommer gå under under de närmaste månaderna.

Regeringen och samarbetspartierna har egentligen två val nu. Antingen låter man tiden gå och ser en bransch kollapsa vilket innebär massarbetslöshet och ett hårt slag mot svensk ekonomi långsiktigt. Eller så sätter vi in ordentliga stödåtgärder under en period för att se till att restaurangnäringen överlever och kan komma igång snabbt när utrullningen av vaccin har kommit igång. Men vill vi ha en levande restaurangnäring behöver åtgärderna komma omgående.

ANNONS

Kenneth Lorentzen, VD O'Learys

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS