Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Problemet med hyresrätter i attraktiva lägen är nu större än någonsin. Lägesvärdet på en bostad speglas knappt alls i dagens hyresprissättning. Det underminerar hyresrättens framtid i centrala lägen, skriver Roberth Emanuelsson.

Utan marknadshyror dör hyresrätten

Fortsätter Hyresgästföreningen på den inslagna vägen så är de på god väg att förhandla bort sig själva. Dagens hyressystem är en garant för att hyresrätten snart är ett minne blott i centrala lägen, skriver Roberth Emanuelsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Hyrorna i Göteborg, 16/12

Problemet med hyresrätter i attraktiva lägen är nu större än någonsin. Lägesvärdet på en bostad speglas knappt alls i dagens hyresprissättning där en lägenhet på Avenyn är nästan lika billig som en i Biskopsgården.

Vilket läge väljer man då att bo på? Jo, 99 procent väljer givetvis Avenyn. Därför prissätts en bostadsrätt på Avenyn fem till tio gånger högre och stora pengar betalas svart för ett hyresavtal i centrum.

Varför? Jo, för du hyr med 30 – 60 procents rabatt varje månad.

En felprissättning i hyressystemet som får fortsätta år efter år. Hyresgästföreningen blundar och spelar med och rubbar inte på sina dammiga bruksvärdesprinciper.

Anpassningen till marknadshyror ska få ta sin tid, ingen skall behöva flytta, men färdriktningen måste tydligt bestämmas nu.

Snart ett minne blott

Låt helt lediga lägenheter få fri hyra, höj övriga hyror i bästa lägen årligen med tre till fem procent som en fast faktor så har vi successivt fått en mjuk övergång. Det berör dessutom bara ett fåtal av alla hyresrätter.

Görs inte detta kommer på sikt alla hyresrätter i city att ombildas eller säljas.

Hyresrätten där blir ett minne blott, nästan alla hyresgäster vill äga sina lägenheter och erbjuder fastighetsägare stora, korta vinster om de väljer att sälja.

Är det så Hyresgästföreningen vill ha det så grattis, ni är på god väg att förhandla bort er själva.

En bostadsrättsförening behöver inte er. Ni har redan tappat tiotusentals medlemmar som i stället köpt sina lägenheter.

Politiker; stå upp för hyresrätten och agera, slakta den heliga kon!

Fastighetsägare jobbar seriöst och långsiktigt men vill ha ett nytt, modernt och reformerat hyressystem som speglar efterfrågan – inte tvärt om, som i dag.

Roberth Emanuelsson

CEO, Arena Invest AB