Jag är också fantastiskt glad att Kamala Harris blir landets vicepresident. Det är ett stort steg för jämställdheten. Harris krossar flera glastak – hon blir den första kvinnan på sin post, dessutom den första afroamerikanska vicepresidenten och den första med sydasiatiska rötter. Framför allt är hon en skicklig politiker. Sin nuvarande post som senator vann hon med över 60 procent av rösterna i Kalifornien, skriver debattören.
Jag är också fantastiskt glad att Kamala Harris blir landets vicepresident. Det är ett stort steg för jämställdheten. Harris krossar flera glastak – hon blir den första kvinnan på sin post, dessutom den första afroamerikanska vicepresidenten och den första med sydasiatiska rötter. Framför allt är hon en skicklig politiker. Sin nuvarande post som senator vann hon med över 60 procent av rösterna i Kalifornien, skriver debattören. Bild: Andrew Harnik

USA:s nya ledarduo ger hopp om både klimat och jämställdhet

Det viktigaste med att Joe Biden och Kamala Harris tog hem valet i USA är att landet kommer att ansluta sig till Parisavtalet igen. Utöver det är det otroligt glädjande att vi nu får en kvinnlig vicepresident. Förhoppningsvis kan vi nu intensifiera jämställdhetsarbetet - för jämställdheten är precis som klimatet en global fråga som vi måste samarbeta kring, skriver Helén Fritzon (S), EU-parlamentariker.

ANNONS

Det amerikanska presidentvalet blev en riktig rysare. Engagemanget här i Sverige har varit enastående – svenskarna satt uppe i flera dygn, en del följde flera valvakor samtidigt, många satte sig in i hur det amerikanska valsystemet fungerar och engagerade sig i demokratin. Det var fantastiskt att se, särskilt när det gick som de flesta av oss hoppades och demokraternas kandidater Joe Biden och Kamala Harris snart ska leda USA.

Som Europaparlamentariker reflekterar jag nu över resultatets betydelse både för Sverige och Europa. USA är Europas viktigaste samarbetspartner och vi kommer gynnas av att få en president som är intresserad av internationellt samarbete.

ANNONS

Tar hotet på allvar

Viktigast av allt är att Joe Biden lovat att återansluta USA till Parisavtalet. Det är ett otroligt stort steg för den internationella klimatkampen att landet återigen fått en president som tar klimathotet på allvar. Biden vill att USA ska bli klimatneutralt till 2050, samma ambition som EU har. Bidens presidentperiod kan bli en internationell vändpunkt för klimatarbetet. Det är av största betydelse för våra barn och barnbarn.

En mer engagerad president påverkar också diskussionen om EU:s framtid som pågått de senaste åren. Frankrikes president Emmanuel Macron har försökt fördjupa och bredda EU-samarbetet och göra unionen till något som tar ansvar för allt och alla. Men med Biden som president behöver EU inte bära en lika tung och ensam roll internationellt. Det är positivt för oss svenskar som vill att EU ska ägna sig åt det mest nödvändiga och hålla sig borta från annat.

Krossar glastak

Jag är också fantastiskt glad att Kamala Harris blir landets vicepresident. Det är ett stort steg för jämställdheten. Harris krossar flera glastak – hon blir den första kvinnan på sin post, dessutom den första afroamerikanska vicepresidenten och den första med sydasiatiska rötter. Framför allt är hon en skicklig politiker. Sin nuvarande post som senator vann hon med över 60 procent av rösterna i Kalifornien.

ANNONS

I dessa oroliga tider är det viktigare än någonsin med kvinnor på ledande positioner. Jämställdhet bidrar till ökad tillväxt och gynnar hela våra samhällen. En helt avgörande del i det arbetet är att kvinnor får leda lika mycket som män. Flera av de nordiska länderna har redan kvinnliga statsministrar och Sverige har världens första feministiska regering.

Vi måste också öka på takten i arbetet – med dagens tempo kommer EU inte bli jämställt förrän om 60 år

Sverige toppade den årliga mätningen gjord av EU:s jämställdhetsmyndighet häromveckan. Det har vi gjort de senaste tio åren. Men jämställdheten är precis som klimatet en global fråga. Därför måste vi samarbeta både inom och utanför EU för att förbättra livssituationer för kvinnor världen över. Vi måste också öka på takten i arbetet – med dagens tempo kommer EU inte bli jämställt förrän om 60 år. Så länge kan vi inte vänta.

Mäns transporter

Jämställdhetsperspektivet måste också integreras i klimatpolitiken. Kvinnor drabbas hårdare än män av klimatförändringarna. Detta beror delvis på att kvinnor utgör en majoritet av de som lever i fattigdom i världen. Men det har också att göra med att kvinnors försörjning ofta är beroende av naturresurser, och därför påverkas direkt av klimatet.

Men maktskillnader mellan män och kvinnor påverkar och påverkas av klimatet även i Sverige. Här släpper till exempel mäns privata transporter ut dubbelt så mycket koldioxid som kvinnors, enligt siffror från Naturskyddsföreningen. För att klara klimatkrisen på bästa sätt måste vi därför ta itu med både skadliga könsroller och diskrimineringen av kvinnor.

ANNONS

Nu är det dags för handling. Jag hoppas att Joe Biden och Kamala Harris kan sätta fart på politiken i USA. Först och främst måste man reparera skadan den förra administrationen gjort, till exempel genom att så fort som möjligt ta bort den så kallade munkavleregeln som gjort att organisationer som stödjer rätten till abort inte kunnat få statsbidrag. Det är dags att börja tänka på framtiden.

Förändring möjlig

Tillsammans med USA kan EU nu påbörja en offensiv för jämställdhet i världen. Med en handelspositiv president i USA återfår vi också ett av våra viktigaste verktyg för progressiv förändring. Till exempel kan EU göra skillnad genom att inkludera ett jämställdhetsperspektiv i alla handelsavtal.

Med den nya presidenten och vicepresidenten på plats i början av nästa år blir plötsligt förändring möjlig. Klimatet och jämställdheten Tillsammans med engagerade politiker som Joe Biden och Kamala Harris i Vita huset kan vi snabba på framstegen världen över.

Heléne Fritzon, Europaparlamentariker och delegationsledare för Socialdemokraterna i EU-parlamentet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS