Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s chockbesked kan försvaga aborträtten även här

Det är ett totalt bakslag för kvinnors rättigheter om ett så stort och tongivande land som USA berövar kvinnor rätten att bestämma över sina egna kroppar, skriver Sarah Dawn Finer och Petra Tötterman Andorff, Kvinna till Kvinna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Att USA:s Högsta domstol planerar att riva upp det halvsekelgamla beslut som har gett landets kvinnor rätt till abort fram till 24:e graviditetsveckan sägs sända chockvågor genom hela USA. Det är ett totalt bakslag för kvinnors rättigheter om ett så stort och tongivande land som USA berövar kvinnor rätten att bestämma över sina egna kroppar. Det riskerar att få återverkningar på aborträtten i många andra länder och i förlängningen kanske också i Sverige.

Om den legendariska domen ”Roe mot Wade” från 1973 upphävs, så får i stället delstaterna stifta egna lagar kring aborträtten. Hälften av USA:s 50 stater är styrda av republikaner och det är ofta dessa som vill begränsa eller helt förbjuda aborter. Stater som Texas och Oklahoma har redan lagar som i stort sett omöjliggör abort och dessutom straffar läkare och annan vårdpersonal som medverkar till abort och till och med den person som kör patienten till abortkliniken.

Strängare abortlagstiftning

Detta applåderas av USA:s konservativa och religiösa krafter som nu blir bönhörda. De har i decennier väntat på en konservativ majoritet i Högsta domstolen som möjliggör en strängare abortlagstiftning.

Att ett så stort och inflytelserikt land som USA har haft fri abort i nästan 50 år har setts som ett föredöme inför resten av världen. Kvinnor som har kämpat för rätt till abort i sina länder, har kunnat hänvisa till USA:s mångåriga aborträtt som ett slagkraftigt argument. De senaste åren har många länder i Latinamerika börjat tillåta abort och i Europa är Irland ett exempel.

Men sedan halvtannat decennium blåser det tyvärr också konservativa politiska vindar i många länder där förlegade könsnormer, traditionella roller och kontroll av kvinnans kropp ingår i den nygamla agendan. Ett land som Polen har gått från en av Europas friaste abortlagstiftningar till en av de strängaste. Begränsningar av aborträtten i såväl Ungern som Ryssland och Kina har diskuterats på högsta nivå.

En konservativ våg av abortmotstånd kommer att svepa över världen om USA upphäver sin fria aborträtt

Om nu USA:s Högsta domstol i sommar avskaffar rätten till fri abort är det ett kraftigt signalvärde till de konservativa ledare som vill hitta argument för att begränsa aborträtten i sina länder. Det kan också göra att de stater som funderar på att införa fri abort - men står och väger - väljer bort detta.

Sverigedemokraterna hade inför riksdagsvalet 2018 som vallöfte att begränsa aborträtten i Sverige från dagens 18 veckor till 12. Detta gick inte hem hos väljarna. Partiet ändrade därefter sin politik, men frågan är om SD har ändrat sig i själ och hjärta. Kristdemokraterna har också vacklat i frågan. Partiets Europaparlamentariker röstade emot abort hela 22 gånger.

En konservativ våg av abortmotstånd kommer att svepa över världen om USA upphäver sin fria aborträtt. Det kan göra att även svenska riksdagspartier som vill begränsa kvinnors aborträtt i Sverige vädrar morgonluft.

Sarah Dawn Finer, goodwillambassadör Kvinna till Kvinna

Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna