Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Upprepa inte gamla misstag i Rannebergen

Sälj inte hyresrätterna i Rannebergen till det skandalomsusade företaget Victoria Park. Vi ska lyssna på hyresgästerna, inte drivas av kortsiktiga vinstintressen, skriver Johan Svensson (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Inom kort kommer kommunfullmäktige i Göteborg besluta om en försäljning av 289 hyresrätter i Rannebergen till det skandalomsusade företaget Victoria Park. Vänsterpartiet har varit motståndare till affären från början och stöttat de boende i Rannebergen i deras kamp för att få bo kvar i allmännyttan.
Victoria Park tjänar pengar på att pressa upp hyror genom att lyxrenovera lägenheter. Renoveringar som ofta gjorts slarvigt och med stora brister. Flera av deras nuvarande hyresgäster i Lövgärdet vittnar om ett respektlöst bemötande, bristfälligt underhåll och kostsamma men dåliga renoveringar.
Gjort det förr
Hyresgästföreningen i Borås har kallat Victoria Parks uthyrningspolicy för ”människofientlig” och i Nyköping bemöts hyresgäster som klagar på oljud från ständiga renoveringar i huset med att bli tilldelade hörselkåpor. Så beter dig inte en seriös hyresvärd.
Det är inte första gången som Göteborgs kommun säljer ut hyresrätter till oseriösa privata företag. 1998 gjordes en misslyckad affär där omkring 3 800 lägenheter i bland annat Bergsjön och Frölunda såldes till företaget GE Capital. Då, som nu, fick kommunen löften om långsiktighet och ansvarstagande. Men verkligheten blev en annan.
Släpp prestigen
Efter försäljningen drog GE Capital snabbt in på renoveringarna, minimerade underhållet och sålde snart vidare lägenheterna. Under flera år fortsatte de att säljas vidare till olika företag som vilken handelsvara som helst. Skadedjur och vanskötsel blev en del av vardagen för hyresgästerna. Allt pekar på att kommunen nu kommer upprepa samma misstag.
Vi uppmanar ledamöterna i kommunfullmäktige att släppa prestigen och lyssna på hyresgästerna. De vill bo kvar. Sälj inte deras hem till ett skandalomsusat företag som bara vill tjäna pengar. Det är inte så vi skapar ett jämlikt och sammanhållet Göteborg. Det är så som vi skapar morgondagens utsatta områden.
Johan Svensson (V)
ledamot i AB Framtiden