Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I november förra året dödade de mordiska ayatollorna 1500 fredliga demonstranter och ett par månader senare sköt de ner ett ukrainskt passagerarplan med 178 oskyldiga människor ombord. Det är bara två av punkterna i ayatollornas långa brottsregister, skriver debattören.  Bild: AP
I november förra året dödade de mordiska ayatollorna 1500 fredliga demonstranter och ett par månader senare sköt de ner ett ukrainskt passagerarplan med 178 oskyldiga människor ombord. Det är bara två av punkterna i ayatollornas långa brottsregister, skriver debattören. Bild: AP

Uppmärksamma iranska folkets rop på frihet

Viruset har skördat tiotusentals offer i landet och förra året dödades uppemot 1500 fredliga demonstranter. Det viktigare än någonsin att omvärlden hör det iranska folkets rop på frihet, skriver Morteza Sadeghi, människorättsaktivist.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Varje sommar samlas tiotusentals människor över hela världen i stora demonstrationer för att uppmärksamma situationen och de mänskliga rättigheterna i Iran. De visar sin avsky inför ayatollornas tyranni och tillsammans ger de ett eko åt det iranska folkets rop på frihet.

Stora demonstrationer har under åren hållits i Paris, Bryssel, Washington DC, Stockholm, Berlin och London.

Demonstranter dödades

I år är situationen annorlunda. Människor får inte resa på grund av pandemin. Coronasmittan har påverkat rörligheten. Den påverkar dock inte vår vilja att kämpa för ett fritt Iran. Nu är det viktigare är någonsin att omvärlden hör det iranska folkets röst. Viruset har skördat tiotusentals liv medan ayatollorna likgiltigt ser på. Smittan har förvärrat en redan hemsk situation och har lett till nya protester mot den korrupta regimen.

Som svenskiranier vill jag att regeringen agerar beslutsamt och kraftfullt mot ayatollorna och utvisar iranska regimens agenter och terrorister som går under diplomatisk täckmantel. Vi vill också att regeringen verkar för att dra ayatollorna inför internationell rätt för brott mot mänskligheten.

I år samlas vi därför digitalt. På fredag den 17 juli loggar människor över hela världen in för att delta i det gigantiska stormötet ”Free Iran Global summit”. Politiker, parlamentsledamöter och människor från olika länder på fem kontinenter, varav flera svenskar, medverkar.

Det är ett tillfälle att avslöja och fördöma ayatollornas tyranni och terrorism.

I november förra året dödade de mordiska ayatollorna 1500 fredliga demonstranter och ett par månader senare sköt de ner ett ukrainskt passagerarplan med 178 oskyldiga människor ombord. Det är bara två av punkterna i ayatollornas långa brottsregister.

Vill att regeringen agerar

Ayatollorna är ett hot mot säkerhet och stabilitet i andra länder också. De senaste åren misstänks de ha planerat flera terrordåd på Europeisk mark. Planerna avslöjades lyckligtvis av europeiska myndigheter och de misstänkta terroristerna greps. I det mest mest kända fallet greps sex personer. En av dem var en en iransk diplomat baserad i Österrike som varit häktad sedan dess.

Som svenskiranier vill jag att regeringen agerar beslutsamt och kraftfullt mot ayatollorna och utvisar iranska regimens agenter och terrorister som går under diplomatisk täckmantel. Vi vill också att regeringen verkar för att dra ayatollorna inför internationell rätt för brott mot mänskligheten.

Demokrati och välstånd i Iran och fred och stabilitet i resten världen är beroende av att den religiösa diktaturen i Iran faller.

Morteza Sadeghi, människorättsaktivist