Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uddlösa förslag om pensionerna

Ja, tiden rinner iväg, medan allt fler lämnar arbetslivet som fattigpensionärer. Det brådskar att göra om pensionssystemet. Därför är tystnaden från riksdagens pensionsgrupp i en fråga som blir alltmer akut näst intill stötande, skriver Gudrun Schyman (Fi) och Lotten Sunna (Fi).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Pensionssystemet, 21/3 och 27/3

Tiden rinner ifrån oss” skriver Solveig Zander (C) och Ingrid Lindberg (C) och där är vi överens. Förvånansvärt nog skriver de också att vi ska arbeta enligt den parlamentariska modellen och även här är vi överens. Det som får oss att höja ögonbrynen är att såsom ledamot i pensionsgruppen borde Solveig Zander veta att just pensionsgruppen är undantagen den parlamentariska process som riksdagens arbete normalt utgör.

Pensionsgruppens tystnad i en fråga som blir alltmer akut är näst intill stötande, och i och med gruppens existens förs inte en öppen debatt i utskott och riksdag så som är brukligt. Det förslag som hittills kommit från regeringens så kallade handlingsplan är helt uddlös och fokuserar på fler översyner, analyser och utredningar.

Att be makar föra över pensionspoäng sig emellan är inte bara att skjuta ifrån sig ansvaret och lägga det på individerna. Det är också en inlåsning i tvåsamhet, kvinnors ekonomiska beroende av män och motverkar direkt det jämställdhetspolitiska målet om ekonomisk självständighet.

Dagens system straffar

Nuvarande pensionssystem är byggt på idén om ett arbetsliv i full fart, med hög lön, med kollektivavtal, från vaggan till graven vilket allt färre har möjlighet till. I stället leder det till ett bestraffande av att kvinnor utför mycket av det för samhället nödvändiga, men obetalda arbetet som att ta hand om barn och gamla. Det straffar också andra som står utanför ett aktivt arbetsliv såsom sjukskrivna, arbetslösa, föräldralediga och studerande. De som kommit sent till Sverige kan aldrig komma ikapp och dagens unga, som har svårt att få fasta anställningar med kollektivavtal kommer på efterkälken redan från start.

Ja, tiden rinner iväg, medan allt fler lämnar arbetslivet som fattigpensionärer. Ja, vi vill skrota premiepensionen som kryllar av oseriösa aktörer och där pensionspengar fyller fondmäklarnas fickor. Men det är bara en liten pusselbit i ett större bygge som behöver ses över i grunden. Vi behöver ett pensionssystem som är hållbart i längden, inte bara för sin egen överlevnad, utan för att garantera varje pensionär i Sverige en ekonomisk grundtrygghet värd namnet. Tills vi har sjösatt ett sådant behövs akuta insatser. Det viktigaste är att höja golvet i pensionen och det behöver göras nu.

Gudrun Schyman (Fi)

partiledare, Feministiskt initiativ

Lotten Sunna (Fi)

socialförsäkringspolitisk talesperson, Feministiskt initiativ