Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Tydligt exempel på regeringens misslyckande

DEBATT: Att regeringens utredning om taxi- och samåkningstjänster skjuts upp ett halvår är ett slag i ansiktet på en ekonomisk utveckling som är nödvändig för Sverige, skriver Liberalerna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Onsdagen den 11 maj tillkännagav Uber att deras tjänst UberPOP ska upphöra. Beslutet är ett tydligt exempel på att regeringen har misslyckats med att hantera digitaliseringen av ekonomin. Flera gånger har man uttryckt att Uber kan komma att förbjudas och utredningen som hanterar frågan har försenats.

Anledningen till varför företag i delningsekonomin såsom Uber revolutionerar ekonomin är att de bidrar med en kraftig effektivisering av marknaden. För Sveriges framtida välfärd är det därför oerhört viktigt att det finns en lagstiftning som ligger i fas med den teknologiska utvecklingen. Att regeringens utredning om taxi- och samåkningstjänster skjuts upp ett halvår är ett slag i ansiktet på en ekonomisk utveckling som är nödvändig för Sverige.

Ökar välståndet

Det finns många undersökningar som beskriver fördelarna med en välfungerande delningsekonomi. Enligt den brittiska tankesmedjan Institute for Economic Affairs kommer en fullt utvecklad delningsekonomi i Europa att öka det ekonomiska välståndet med 1 000 euro per invånare. En annan tankesmedja, Copenhagen Economics, beräknar att en utvecklad delningsekonomi för samåkning i Stockholm skulle minska resekostnader med omkring 600 miljoner kronor. Förbifart Stockholm beräknas leda till en effektivisering i samma storlek, fast till ett mycket högre pris.

Delningsekonomin sänker trösklarna för de som vill skaffa sig ett första jobb. Många UberPOP-förare har precis tagit sig till Sverige, men med hjälp av smarta digitala lösningar kan de ändå genomföra sitt arbete. Samma sak gäller för alla andra företag inom delningsekonomin.

Skattereform behövs

Det finns vissa problem som måste mötas för att delningsekonomin ska bli effektiv. Bland annat så behövs det en skattereform som gör det enklare att betala in skatt som ensamföretagare i delningsekonomin. Redan nu är systemet med F-skattesedel förlegat. Vidare kommer licenser för olika yrken att behöva ses över. Den skråverksamhet som i dag fortfarande lever, inte minst inom taxibranschen, måste reformeras. Vi måste förstå att den betygsättning som sker i nästan alla delningstjänster, där lägenhetsuthyrare eller bilförare bedöms av de som köper tjänsten, har en kraftigt självreglerande effekt och minskar behovet av statlig reglering.

Att vägra en teknologisk utveckling med så omfattande potential är inte ett alternativ. Sveriges välstånd är beroende av hur väl delningsekonomin kommer att fungera i framtiden.

Henrik Edin

förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

Mattias Sundin (L)

riksdagsledamot

Maria Weimer (L)

riksdagsledamot