Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Övergreppen fortsätter, under Göteborgs stads ansvar, skriver debattören.
Övergreppen fortsätter, under Göteborgs stads ansvar, skriver debattören.

Tvinga inte hemlösa kvinnor bo med våldsamma män

Våldet och narkotikan flödar vid ett akutboende i Högsbo där det skett både mord och mordförsök i år. Stina Svensson (Fi) kräver nu en akut flytt av boendet för hemlösa kvinnor som placerats vägg i vägg med den våldsamma miljön.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Tänk dig en hemlös kvinna i Göteborg med ett aktivt dagligt narkotikamissbruk. En kvinna som lever i en av de mest farliga och utsatta miljöer som finns i vår stad. Staden behöver hjälpa dessa kvinnor, och erbjuda tak över huvudet och början på en väg ut från eländet. Det finns nu bara en plats som socialtjänsten kan anvisa dessa kvinnor till – akutboendet Alma i Högsbo. Men många kvinnor har börjat vägra att åka dit – de sover heller ute. Varför?

Jo, för Göteborgs stad har valt att placera akutboendet vid Nya Tillfället, där främst hemlösa män med narkotikamissbruk bor. Det här är män som i många fall är kvinnornas förövare, de som slår dem, de som säljer knark till dem, och de som våldför sig på dem. Knivar finns överallt. I mars mördades en man bestialiskt utanför entrén. Orsak? Offret hade försökt freda en kvinna från en annan mans “flörtande”. Övergreppen fortsätter, under Göteborgs stads ansvar.

“Orange day”

I dag är det 25 november, FN:s internationella dag för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor, även kallat “Orange day”. Göteborgs stad belyser Scandinavium i orange, och anordnar värdefulla utbildningar för personalen. Det är bra. Men vi måste ta riktiga, konkreta åtgärder för att skydda kvinnor. Vi kan börja med de mest utsatta av alla, den grupp kvinnor där praktiskt taget alla har en erfarenhet av mäns våld och där alla bör räknas som våldsutsatta – hemlösa kvinnor i ett aktivt narkotikamissbruk.

“Här utanför är det rena vilda västern. Det bästa stället i stan att köpa knark.” Så anförtrodde sig en ur personalen till mig när jag var på studiebesök i verksamheten i somras. Extra väktare har hyrts in efter mordet, men de kan inte göra mycket mer än att hålla receptionen säker. Området runt omkring är otryggt, både dag- och nattetid. Kvinnorna ringer till personal och ber dem möta dem på busshållplatsen för att överhuvudtaget våga ta sig till sin sovplats. Så här kan vi inte ha det.

Nytt akutboende

Feministiskt initiativ och våra rödgrönrosa partners i V och MP har i vår oppositionsbudget avsatt 25 miljoner kronor för att starta ett nytt akutboende för hemlösa kvinnor, avskilt från männen. En tryggare miljö, där personal får tid att arbeta med kvinnorna, och där deras säkerhet kan garanteras. Så var det förut, innan Alma av effektiviseringsskäl placerades ihop med Nya Tillfället, ett riktigt dåligt beslut.

Situationen görs än värre av att regionen drastiskt drar ner på missbruksvården i Göteborg. Bland annat så hotas den enda könsseparata beroendemottagningen, Team Kvinnor i Olskroken av nedläggning. Det sparas in på de mest utsatta kvinnorna i vår stad - något som väcker kraftiga protester från både personal och kvinnorna själva.

I Socialnämnd sydväst pågår en översyn av hur Nya Tillfället och Alma kan förbättras, mot bakgrund av våldet. I en specialbeställd konsultrapport talas om “institutionaliserad uppgivenhet” och hur både brukare och personal far illa. Tidningen Faktum rapporterar löpande om missförhållandena på boendena, och har från Inspektionen för vård och omsorg begärt ut de 155 (!) tillbud och avvikelser som rapporterats av personalen de senaste tre åren. I september greps en boende för mordförsök efter att ha satt sin kniv i bröstet på en annan boende. Trots detta så finns på förslag att tätare integrera kvinnorna på Alma med männen, och dela upp kvinnorna i “våldsutsatta” och “icke våldsutsatta”. Något som är helt oacceptabelt för Feministiskt initiativ.

Vi har i socialnämnden i stället föreslagit att verka för att separera verksamheterna mer, och att hela nämnden ska ställa sig bakom att som första steg skydda kvinnorna. Vilket även skulle underlätta för situationen. Med stöd från Fi, V, MP och S, men med aktiva nej-röster från M, C, L, D och SD så röstades förslaget ner i en tät omröstning. Men frågan kommer behandlas igen kring årsskiftet.

Tänker ni låta denna situation fortgå - eller tänker ni göra något skydda de mest våldsutsatta kvinnorna i Göteborg från ytterligare våld?

Jag frågar nu den samlade högerns representanter i Göteborg och kommunalråd Nina Miskovsky (M), någon jag vet bryr sig om frågan. Tänker ni låta denna situation fortgå - eller tänker ni göra något skydda de mest våldsutsatta kvinnorna i Göteborg från ytterligare våld?

Stina Svensson (Fi), gruppledare i kommunfullmäktige

LÄS MER: Rödgrönrosa kravet: Flytta kvinnornas akutboende Alma

LÄS MER: I söndags dödades ett barn – vad gör vi åt det?

LÄS MER: Det finns ingen feministisk regering