Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gertrud Ingelman (V), ledamot Trafiknämnden

Tvärförbindelser bra för spårvagnstrafiken

Engelbrektslänken är en nödvändig pusselbit för göteborgarna och behövs så snabbt som möjligt, skriver Gertrud Ingelman (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Västlänken, 2/8

Vänsterpartiet vill satsa på kollektivtrafiken för att bygga ett rättvisare samhälle utan fossila utsläpp. I trafiknämnden har Henrik Munck (D) försökt förhala igångsättning av en spårvagnslänk mellan Södra vägen och Skånegatan (Engelbrektslänken). I replik till Munck/Wannholt (GP 18 juli) frågade jag därför hur Demokraterna ställer sig till spårvagnslänkar på Engelbrektsgatan och i Allén. I stället för att svara spred Munck (GP 20/7) felaktiga uppgifter om att trafiknämnden planerar en ny biltrafikled över Heden. I sitt senaste inlägg (GP 2/8) trasslar Munck sedan in sig i konspirationsteorier kring Engelbrektslänken, i stället för att förklara varför han själv i handling motverkar utbyggda tvärförbindelser för spårvägen.

Finns redan i plan

Fakta är att spårvägslänken på Engelbrektsgatan redan finns med i trafiknämndens investeringsplan. Länken möjliggör tvärgående spårvagnslinjer som inte passerar Brunnsparken/Drottningtorget och vid stopp där kan spårvagnarna dirigeras om. Den är en nödvändig pusselbit för göteborgarna och behövs så snabbt som möjligt.

Finns inga beslut

När det gäller Muncks påstående om en ny biltrafikled över Heden, så är sanningen att det inte finns vare sig beslut eller detaljplaner om det. Över tid har flera olika lösningar diskuterats. Vi i Vänsterpartiet ser det som en helt orimlig lösning att bygga en trafikled över Heden. Den självklara lösningen är att prioritera kollektivtrafikens framkomlighet, utan att bygga nya bilstråk där. Därför är Vänsterpartiet för nya tvärförbindelser i spårvagnstrafiken.

Vi är också det parti som går emot höjningar av Västtrafiks biljettpriser. Snabb och billig kollektivtrafik gör Göteborg mer jämlikt och är en effektiv klimatsatsning.

Gertrud Ingelman (V)

ledamot Trafiknämnden