Tusentals kommer att fastna i skuldfällan på Black Friday

Inför reor som Black Friday lockas vi med chansen att spara pengar. Men billigast är ju att köpa ingenting, så resultatet av rean blir tvärtom att många hamnar hos Kronofogden till följd av skulder som börjar eller förvärras på reor som Black Friday. Men det finns mycket vi kan göra för att minska köpberoende, som har stora likheter med beroende av alkohol och spel, skriver Göran Hådén, talesperson En köpfri dag.

ANNONS

Enbart vid Black Friday förra året beräknades minst 20 000 svenskar ta första steget till skuldfällan. Och den som är satt i skuld är icke fri. Om man väntar med att köpa något tills det blir billigare på Black Friday och sedan inte köper något annat då, så kan man förstås få lägre utgifter än annars. Men skulle alla fungera så, skulle det ju inte finnas sådana reor.

Poängen med alla dessa planerade reor och extrapriser är ju att locka oss att köpa mer än vi behöver och planerat, annars vore det ju en ren förlustaffär för företagen. Detta är inte bara ohållbart för miljön, det gör också att fler blir köpberoende. Så det är passande att Black Friday bär sorgens färg.

ANNONS

Stimulerande utmaning

I ena änden av konsumtionssamhället har vi de som ser en stimulerande utmaning i att för miljön och/eller lyckan köpa mindre eller så lite som möjligt. Det går under namn som minimalism, downshifting, frivillig enkelhet och köpfri dag/månad/år. I andra änden har vi de som inte alls klarar konsumtionssamhället, utan utvecklar köpberoende som shopaholics, medicinskt kallat oniomani.

Köpberoende har stora likheter med andra beroenden och missbruk, som alkohol och spel - man shoppar för att stilla känslor av ofrivillig ensamhet, oro, ångest och depression. Vilket i regel resulterar i en negativ spiral av ekonomiska problem, skuldkänslor och mer ångest. Forskning visar att redan materialistiska värderingar i sig ger lägre välbefinnande.

När tillgångarna sinar tar man lån av vänner och efter ett tag kanske sms-lån till skyhög ränta. Till slut går det inte längre. En sådan personlig tragedi drabbar inte bara individen, utan även nära och kära och hela samhället.

Köpberoende har stora likheter med andra beroenden och missbruk, som alkohol och spel - man shoppar för att stilla känslor av ofrivillig ensamhet, oro, ångest och depression.

För att begränsa problemen med alkoholberoende, så har Systembolaget begränsade öppettider, begränsad marknadsföring och dyra priser. Och i samhället finns en allmän medvetenhet om att man inte bör underlätta alkoholism. För köpberoende saknas alla dessa delar av skyddsnät.

Owe Sandberg, som var psykoterapeut inom köp- och spelberoende, har beskrivit att det i grunden finns tre orsaker till att människor drabbas av köpberoende.

ANNONS

– Biologisk orsak: Man lider av en sårbarhet som gör att man har en benägenhet att utveckla ett stimulansberoende där man söker kickar av att handla.

– Psykologisk orsak: Man vill ha bekräftelse och tar igen bristen genom att handla.

– Tillgänglighet: Shopping finns överallt och vi blir överfallna av reklam överallt.

Tydliga varningstecken

Några tydliga varningstecken på om du är köpberoende: Du tänker väldigt ofta på vad du ska eller vill köpa, du lägger mer och mer pengar på konsumtion, du döljer hur mycket du köper för din omgivning, du blir rastlös och irriterad när du inte kan shoppa och slutligen om du inte lyckas åtgärda problemen.

Du kanske tänker att du har kontroll över dina egna val, men tänk om alla omkring dig var minimalister. Skulle du då eftersträva lika mycket konsumtion som idag? Troligen inte, eftersom vi alla påverkas mer av andras val än av våra egna ideal. Vilket å andra sidan gör att vi påverkar våra vänners val mer än vi tror.

Mellan minimalister och köpberoende finns förstås en gradskala, där många till exempel kan ha drag av köpberoende, men ändå på en hanterbar nivå. Dessutom är det inte omöjligt för köpberoende att bli minimalister, eller för minimalister att bli köpberoende.

ANNONS

Sluta med kreditkort

För att påverka är ett konkret tips Konsumentverkets gratisguide Koll på pengarna. Testa också följande frågor inför inköp:

– Hur ofta kommer jag att använda den här prylen?

– Var ska jag förvara prylen, orkar jag sköta om den?

– Kan jag uppnå lika stort välbefinnande på annat sätt?

– Finns prylen begagnad, kan den lånas, hyras eller samägas?

– Finns prylen i en mer etisk och miljöanpassad variant?

– Kan jag vänta några dagar och se om jag fortfarande tror mig behöva prylen?

Vill du hjälpa dig själv och dina medmänniskor att undvika köpberoende, så finns alltså mycket du kan göra. Allt ifrån att sluta med kreditkort till att sprida kunskap om köpberoende. Du är också varmt välkommen att delta när vi byter Black Fridays spontanshopping mot En köpfri dags eftertanke den 27 november.

Göran Hådén, talesperson En köpfri dag

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS