Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tunnelbana bara ren populism

De rödgröna måste sluta använda Göteborg som en ideologisk lekstuga och i stället fokusera på att få spaden i jorden och genomföra de investeringar som är planerade i Göteborg, skriver Hampus Magnusson (M) och Axel Josefsson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Tunnelbana, 30/8

De rödgröna tar inte stadens trafikproblem på allvar utan driver hellre populistiska symbolprojekt. Senaste exemplet är Henrik Munck (MP) som skriver i GP att han vill utreda en "tunnelbaneliknande trafiklösning för Göteborg".

Efter mer än 20 års rödgrönt styre i Göteborg är trafiksituationen i staden under all kritik. Trafikverket hotar att stoppa delar av stadens utbyggnadsplanering om vi inte förstärker vägnätet och kollektivtrafiken.

Sedan flera år har Göteborgs tillsammans med Mölndal och Partille drivit arbetet med att förbättra den lokala kollektivtrafiken i ”Målbild för stadstrafiken 2035”. Målbilden innehåller satsningar på bland annat nya spårvägslinjer, snabbussar och linbanor som tillsammans kommer att möta Göteborgs framtida behov. Trots att år av arbete lagts ner i detta arbete vill nu Miljöpartiet lite från sidan slänga in en "kompletterande utredning" om att bygga tunnelbana i Göteborg.

Varför komma med detta nu?

Frågan är om Miljöpartiet ens är seriösa med sitt förslag – vill de på allvar utreda en tunnelbana eller handlar det bara om att skapa uppmärksamhet?

Varför har man inte lyft denna idé i arbetet med att ta fram målbilden utan kommer med den först nu?

Att spela in helt nya kollektivtrafiklösningar i detta sena skede riskerar att försena utbyggnaden av kollektivtrafiken. Vidare så kommer utredningsresurserna att ställas mot andra projekt.

Vilka uppgifter är det då stadsplanerarna ska ge upp för att kunna göra den utredningen?

Ska de sluta planera bostäder?

Lägga trafiklösningarna i Torslanda på is?

Vi har förstått att Johan Nyhus (S) inte delar Muncks åsikt – men hur vill han då hantera deras gemensamma yrkande i Trafiknämnden?

Göteborg har inte råd att vänta. De rödgröna måste sluta använda Göteborg som en ideologisk lekstuga och i stället fokusera på att få spaden i jorden och genomföra de investeringar som är planerade i Göteborg.

Hampus Magnusson (M)

biträdande kommunalråd

Axel Josefson (M)

vice ordförande Trafiknämnden