När Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och partiledaren Ulf Kristersson (M) presenterade partiets höstbudget stod samhällskontraktet i fokus.
När Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och partiledaren Ulf Kristersson (M) presenterade partiets höstbudget stod samhällskontraktet i fokus. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Trygghet och tillväxt med en moderat budget

När vi i Moderaterna presenterar våra förslag till statsbudget för 2020 är våra prioriteringar att återupprätta samhällskontraktet, stärka sammanhållningen och stärka arbetslinjen, skriver bland andra Lars Hjälmered (M), riksdagsledamot.

ANNONS

Det finns mycket i Göteborg och i Sverige som är bra och välfungerande. Samtidigt märker vi, när vi är ute och träffar göteborgarna, att allt fler börjar ifrågasätta om det offentliga lever upp till samhällskontraktet. Det handlar om att polisen inte kan möta en allt allvarligare brottslighet, att sammanhållningen prövas mellan olika stadsdelar i Göteborg genom en allt mer bristande integration. Men det handlar också om sammanhållningen mellan stad och land. På längre sikt finns också stora utmaningar om tillväxt och konkurrenskraft för Göteborg och Sverige.

En trygg och säker stad

Den första prioriteten är att återupprätta samhällskontraktet. När regeringen med stöd av Centerpartiet och Liberalerna väljer att lägga mer nya pengar på friår än polisen nästa år, vill vi i stället göra en satsning på 3,2 miljarder för fler poliser, statligt anställda ordningsvakter och förstärkningar av domstolarna, åklagarmyndigheten och kriminalvården. Alla som läst tidningen eller sett på nyheterna från Göteborg inser att dessa åtgärder är nödvändiga för att klämma åt brottsligheten i Göteborg och på andra ställen. Vi vill även stärka försvaret och försvarsförmågan, också på Västkusten.

ANNONS

Alla som läst tidningen eller sett på nyheterna från Göteborg inser att dessa åtgärder är nödvändiga för att klämma åt brottsligheten i Göteborg och på andra ställen

Vi föreslår också omfattande ökningar av de generella resurserna till välfärden från statens sida. Många kommuner har en ansträngd ekonomisk situation och resurserna behövs i välfärdens kärna. Samtidigt kommer pengarna med krav, bland annat att man ska arbeta effektivt med att minimera bidragsberoendet genom att ställa krav på motprestation för att få försörjningsstöd.

Vår andra prioritet är sammanhållningen i Sverige. Vi föreslår att alla pensionärer i Göteborg ska få sänkt skatt, när regeringen, (C) och (L) bara vill sänka för de med pension över 17 000 kronor per månad. Med våra skattesänkningar får också alla göteborgare som arbetar sänkt skatt, också de med låga inkomster – den som tjänar mer än 13 000 kronor i månaden får exempelvis 3 200 kronor i sänkt skatt per år.

För att man ska kunna få ihop livspusslet också där kollektivtrafiken inte är välutbyggd föreslår vi en sänkt skatt på bensin och diesel med en krona per liter vid pumpen nästa år.

Integrationen är ett av de största problemen i Göteborg och Sverige under de kommande åren och är avgörande för sammanhållningen. Vi föreslår därför ett kraftfullt och omfattande integrationspaket. Språkkrav, språkförskola, försörjningskrav och tydliga krav för uppehållstillstånd och medborgarskap är några bärande delar för att skapa positiva incitament och verktyg för att integreras i det svenska samhället.

ANNONS

Satsar på tillväxt

Den tredje prioriteringen är en stärkt arbetslinje som ger Göteborg och Sverige en högre tillväxt. Det går i dag bra för många företag i Göteborg. Vi vill nu göra saker som gör att den världsunika fordonsindustrin i Göteborg ska kunna fortsätta vara världsledande också imorgon. Vi föreslår därför ett stort elektrifieringspaket med riktade satsningar på laddinfrastruktur, elvägar och forskning om elektrifiering. Nästa år handlar det om 500 miljoner kronor, totalt de kommande tre åren om 2,5 miljarder kronor.

Vi vill nu göra saker som gör att den världsunika fordonsindustrin i Göteborg ska kunna fortsätta vara världsledande också imorgon

Vi föreslår också en reform av inkomstskatter och bidrag för att skapa fler jobb och öka tillväxten. Vi sänker skatten för alla som arbetar. Samtidigt vill vi skärpa krav för försörjningsstöd, införa ett bidragstak och använda en kvalificering in i bidragssystemen. Vi vill trappa ned den statliga inkomstskatten så att folk som jobbar ska kunna få behålla minst hälften av en löneökning.

Mycket fungerar bra i Göteborg liksom i andra delar av landet. Samtidigt möter vi allvarliga problem med otrygghet, bristande sammanhållning och att vår tillväxt och konkurrenskraft prövas. För att Göteborg och landet i övrigt fortsatt ska vara bra och välfungerande krävs att man politiskt tar tag i relevanta problem och gör saker som stärker Sverige. Det är vad vi gör med vårt budgetförslag.

ANNONS

Riksdagsledamöter, Göteborg:

Lars Hjälmered (M)

David Josefsson (M)

Marie-Louise Hänel Sandström (M)

Hans Rothenberg (M)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS