Kontona används för att smutskasta politiska motståndare, sprida vilseledande information, främlingsfientliga och konspiratoriska budskap. Och drev mot, vad partiet anser, avskydda personer i offentligheten. SD säger att de inte tänker sluta med sina anonyma konton. Tvärtom planerar det att starta nya, skriver debattören.
Kontona används för att smutskasta politiska motståndare, sprida vilseledande information, främlingsfientliga och konspiratoriska budskap. Och drev mot, vad partiet anser, avskydda personer i offentligheten. SD säger att de inte tänker sluta med sina anonyma konton. Tvärtom planerar det att starta nya, skriver debattören. Bild: Naina Helén Jåma/TT

Trollen har fått mig att tvivla på om det är värt att göra sin röst hörd

Jag brukar själv uttrycka min åsikt offentligt och jag uppmuntrar mina elever att på samma sätt utnyttja sin yttrandefrihet. Men nu när jag har jag fått trollen efter mig börjar jag tveka, vem vet vad som händer om de höjer sin röst i debatten, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

En av grundförutsättningarna i en demokrati är yttrandefrihet. Att alla, inte bara politiker eller andra makthavare, har rätt att uttrycka sina åsikter utan att det medför repressalier som hot eller att du får sparken från jobbet om din chef inte håller med dig.

Ett lysande exempel på detta är de fredliga demonstrationerna mot Israels medverkan Eurovision i Malmö. Polisen skriver på sin hemsida att ”den goda dialogen med arrangörerna bidrog till att manifestationerna gick lugnt till väga”.

Vågar inte

När jag som bibliotekarie har lektioner i källkritik med nyanlända elever betonar jag vikten av åsiktsfriheten i Sverige, och att vi kan använda vår röst i många sammanhang. Ett sätt är att rösta. Ett annat är att skriva debattartiklar. Många elever säger att det skulle de inte våga. Jo, uppmuntrar jag dem. Det är viktigt att medborgarna lyfter sina åsikter och blir delaktiga i samhället. Men nu börjar jag tvivla på råden jag ger eleverna. Vad skulle hända om de höjde sin röst i offentligheten?

ANNONS

Kalla fakta i TV4 avslöjade att Sverigedemokraterna driver anonyma konton på sociala medier för att sprida desinformation och manipulera allmänheten. Kontona används för att smutskasta politiska motståndare, sprida vilseledande information, främlingsfientliga och konspiratoriska budskap. Och drev mot, vad partiet anser, avskydda personer i offentligheten. SD säger att de inte tänker sluta med sina anonyma konton. Tvärtom planerar det att starta nya.

Hon påpekar att även traditionella medier återkommande låtit sig manipuleras av olika knep från trollfabriken och kommunikationsavdelningen

Filosofen Åsa Wikforss skriver i DN att: ”Trollfabrikerna utgör ett hot mot den svenska demokratin. Det är ett faktum. För den som påstår sig värna demokratin gäller det nu att agera på basis av denna kunskap”. Mediestrategen Brit Stakston menar att det stora problemet inte är de enstaka tvivelaktiga inläggen, utan hur de nya mediala ekosystemen används på ett demokratihotande vis. Hon påpekar att även traditionella medier återkommande låtit sig manipuleras av olika knep från trollfabriken och kommunikationsavdelningen.

Eftersom jag privat i olika sammanhang har tagit ställning mot staten Israel och vad jag och många experter anser är ett pågående folkmord i Gaza. Och skrivit om det får jag nu kommentarer som ”vämjeliga Hamaskramare”, och ”IB var inte så dumt tänkt, Gamla (s) var kloka nog att förstå att kommunister undergräver & eroderar varenda organisation de tillåts infiltrera. Kanske inte så märkligt då det var Erlander som ansvarade för att hålla de mest Moskva-trogna i koncentrationsläger under kriget” eller ”det är sånt här som förklarar vårt haveri”.

ANNONS

Jag skrev en debattartikel och fick trollen efter mig. Jag kan inte garantera att det inte skulle hända mina elever. Jag undrar också hur jag ska få mina elever att lita på myndigheter, journalister och politiker.

Soledad Cartagena, bibliotekarie

ANNONS