Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Trött och gnälligt från Alliansen

Alliansens gruppledare har tillsammans suttit mer än 50 år i opposition. Den långa tiden på avbytarbänken tycks prägla deras budgetförslag. Det är trött, gnälligt och visionslöst. Det är svårt att se att de ens själva tror på de drömmar som de säger ska bli verklighet, skriver Ann-Sofie Hermansson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Valrörelsen 2018, 12/6

Ett övergripande problem är att Alliansen bollar med siffror. En nedskärning i en del av budgeten balanseras ofta med en så kallade satsning på samma sak i en annan del av budgeten. Exempelvis sänker de stadsdelsnämndernas ramar med sammantaget nästan 180 miljoner kronor. Då hjälper det inte att de lägger en del resurser kommuncentralt för liknande ändamål. Verksamheterna blir ändå mer pressade.

Mer specifika problem finns det gott om. Tre exempel:

  • De vill skapa 100 nya platser på äldreboenden. Men de kan inte riktigt förklara hur detta ska förstärka existerande planering eller hur platserna ska tas fram. När svaret på pressträffen blir att det kanske går hitta något i Ale framstår detta som påfallande ogenomtänkt – och lite respektlös mot göteborgarna.
  • De vill chockhöja priset på månadskortet i kollektivtrafiken med 135 kronor genom att ta bort gällande kommunal subvention. Det är en väldigt dålig idé. Höjningen skulle få mycket negativa effekter för miljön, trafiksituationen i stan och de göteborgare som har svårt att få pengarna att räcka till. När Alliansen antyder att regionen skulle kunna ta över subventionen är det inte trovärdigt. Det finns varken något konkret förslag eller några resurser avsatta för detta på den regionala sidan.
  • De vill att avgiften för förskola och fritids ska höjas så att man får elva månader men betalar för tolv. Detta är orimligt och ger fel incitament. Vi vill att barnen ska gå mer på förskola och fritids – inte mindre.

Nej, detta imponerar inte. Här finns varken nytänkande eller kraft. Det är bäst för Göteborg att låta Alliansgänget sitta kvar på avbytarbänken.

Ann-Sofie Hermansson (S)

Kommunstyrelsens ordförande