Ranja Maria Vardali, vd This is Nuts Sweden. Bilden till höger ur SVT:s satirprogram Svenska Nyheter.
Ranja Maria Vardali, vd This is Nuts Sweden. Bilden till höger ur SVT:s satirprogram Svenska Nyheter.

Tondöv Kinahumor katastrof för svenska företag

SVT:s tondöva sinne för humor i satirprogrammet Svenska Nyheter har nu gjort det svårt för svenska företag som vill etablera handel med Kina. Med yttrandefrihet kommer ansvar och bara för att man har rätt att säga något betyder det inte att man bör säga precis vad som helst, skriver Ranja Maria Vardali, This is Nuts Sweden.

ANNONS
|

Efter det kontroversiella inslaget om kineser i SVT:s satirprogram Svenska Nyheter skriver programledaren Jesper Rönndahl raljerande på sitt Twitterkonto att ”... nu var man där igen och startade en diplomatisk kris med en supermakt”. Ja, och inte bara det. SVT:s tondöva sinne för humor har nu gjort det svårt för svenska företag som vill etablera handel med Kina.

Inslaget, som spinner vidare på avvisningen av en kinesisk familj från ett hotell i Stockholm, behöver vid det här laget ingen närmare presentation. Den underliggande premissen är att programledaren försöker lyfta fram det absurda i att det fortfarande anses acceptabelt att vara rasistisk mot just kineser och inte andra folkgrupper. Trots det kulminerar klippet i en satirisk – och rasistisk – informationsfilm, där kineser kollektivt hånas grovt.

ANNONS

Kränkande inslag

I inslaget frågar sig Jesper Rönndahl bland annat förvånat varför inga svenskar känner några kineser. Kanske är det en av anledningarna till att många svenskar fortfarande skrattar åt den här typen av skämt, utan tanke på hur de landar. Men vi som faktiskt har kinesiska vänner, arbetskamrater och släktingar vet att den positiva bild av Sverige som många kineser hittills haft, nu har raserats. Inte för att de är upprörda över att några kinesiska turister avhysts från ett hotell. Utan för att en av Sveriges statligt ägda TV-kanaler sedan publicerar den kränkande ”informationsfilmen” på Kinas motsvarighet till Youtube.

För företagare som hoppas på att etablera verksamhet i Kina och har lagt flera månader eller år på att utveckla goda relationer med kinesiska affärspartners, får SVT:s agerande andra, mer långtgående konsekvenser.

För företagare som hoppas på att etablera verksamhet i Kina och har lagt flera månader eller år på att utveckla goda relationer med kinesiska affärspartners, får SVT:s agerande andra, mer långtgående konsekvenser. För egen del har vi efter inrådan av vår kinesiske e-handelschef lagt alla planer på att expandera vår försäljning av nötter och naturgodis till Kina på is på obestämd tid. Vi lär inte vara det enda företaget som nu drabbas negativt av Sveriges skadade rykte bland den kinesiska allmänheten.

SVT har försvarat klippet med att vi har yttrandefrihet i Sverige – det har vi och den ska vi vara både glada för och rädda om. Men med frihet kommer ansvar och bara för att man har rätt att säga något betyder det inte att man bör säga precis vad som helst. Vi såg en liknande problematik kring yttrandefrihet och gränsdragning när det stormade kring låten Knulla barn av Anton ”Mr Cool” Magnusson för ett tag sedan. I den bästa av världar skulle varken låtar om att våldta spädbarn eller filmklipp om kineser som bajsar vid matbordet överhuvudtaget komma till. Yttrandefriheten tillåter dem visserligen, men vår mänsklighet och anständighet gör det inte.

ANNONS

Nödvändig diskussion

Exakt var gränsen går för vad man får och inte får säga är förstås subjektiv och det är en diskussion som vi måste fortsätta att ha. Men SVT som statligt public service-organ axlar ett extra stort ansvar för sitt innehåll. Vi lever i ett samhälle som präglas av växande rasism, samtidigt som information snabbt kan spridas till miljoner med ett enkelt tryck på tangentbordet. Hur är det möjligt att ingen på SVT reagerade mot innehållet i inslaget innan det var för sent?

Viktig handel

Förutom att kineser både i Sverige och Kina med rätta känner sig påhoppade är vi oroliga för vad de långsiktiga konsekvenserna kan bli för vår relation med världens största ekonomi och Sveriges största handelspartner. Att Kina lätt skulle klara sig utan Sverige råder det nog inga tvivel om. Men kan Sverige säga det samma om Kina?

Ranja Maria Vardali

grundare och vd för This Is Nuts Sweden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS