Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tomt skryt hjälper inte mot sjukvårdens problem

Att som den grönblåa regionledningen påstå att den förda sjukvårdspolitiken är en framgångssaga kan nog få skriva under på. Inte med kravet att Sahlgrenska ska ta bort 300 tjänster samtidigt som köerna ökar och personalen slutar, skriver Cecilia Dahlman-Eek (S) och Janette Olsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Sjukvården, 1/5 och 1/9

Just nu pågår en ekonomisk tvärbroms på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och andra sjukhus i regionen. Efter en mandatperiod med kortsiktig och ryckig ledning har sjukhusen tvingats till stora budgetnedskärningar. På Sahlgrenska universitetssjukhuset ska 300 tjänster bort. Det är problem med tillgängligheten, köerna ökar och personal slutar. Detta vill gärna grönblå framställa som en framgångssaga men vi tror inte invånarna känner igen sig.

Inga bra förutsättningar

Det görs dagligen stora insatser av sjukhusledningar och kompetent personal, men den grönblå ledningen i Västra Götalandsregionen (VGR) har inte givit personalen rimligt långsiktiga förutsättningar och en budget som håller. Personalflykten har drivit upp användningen av hyrpersonal som ökat med höga kostnader som följd – från 60 till 90 miljoner på bara det senaste året.

Om antalet vårdplatser hade kunnat upprätthållas hade det långsiktiga arbetet med att minska väntetiderna på akuten gett bättre resultat för länge sedan. Väntetiderna till operation och behandling är alltför höga och många vittnar om att planerade behandlingar får skjutas upp gång efter gång.

Tomt skryt från M och L

Det har helt enkelt inte gått så bra för Magnusson (M) och Andersson (L) under deras första mandatperiod i ledningen för Västra Götalandsregionen. Därför är det minst sagt märkligt att läsa Magnusson (M) och Andersson (L) berömma sig själva på GP Debatt.

Vi undrar hur människor reagerar på den grönblå ledningens skryt när de ser att väntetiderna ökar och att det blir svårare att få vård inom vårdgarantin. Vi undrar hur undersköterskor, sköterskor och andra vårdanställda uppfattar skrytet när de ser att miljoner måste tas bort från deras verksamheter. De begriper förstås att deras vardag kommer bli tuffare och att viktig vård måste skjutas upp om och om igen. Sånt skapar en etisk stress som höjer sjukskrivningarna och får ännu fler att lämna sjukhusen.

I det ljuset är det märkligt att inte Magnusson och Andersson förstår värdet av att ge sjukhusen bättre förutsättningar att klara sina sparbeting genom att åtminstone skriva av underskotten.

Regeringen räddare i nöden

Men det är bra för patienter och personal att Sverige har en Socialdemokratiskt ledd regering. Det finns insatser inom sjukhusen som inte hade kunnat genomföras om inte den Socialdemokratiskt ledda regeringen hade delat ut 1,8 miljarder i statsbidrag till sjukvården i Västra Götaland. Magnusson och Andersson kommer undan den värsta kritiken tack vare att Sverige har en S-ledd regering som värnar välfärden istället för sänkta skatter.

Cecilia Dalman-Eek (S)

vice ordförande styrelsen för Sahlgrenska universitetssjukhuset

Janette Olsson (S)

andre vice ordförande Västra nämnden