Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Tobaken och e-cigaretten tillhör inte framtiden

Just nu är e-cigarettmarknaden okontrollerad och många ungdomar prövar. Dessutom är det tillåtet att tillsätta en uppsjö av olika smakämnen i snus och i vätska till e-cigaretter. Det är dags att en gång för alla slå fast att tobak inte tillhör framtiden, skriver Riksförbundet Visir.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Senhösten 2016 känns Tobaksfria veckan extra angelägen och lite ödesmättad: det är nu det gäller. EU:s tobaksproduktsdirektiv började gälla i alla 28 medlemsstater den 20 maj i år. Det innebär att alla cigarettpaket förses med varningstexter, varningsbilder och rökavvänjningsinformation.

Helt okontrollerad

Men införandet av tobaksproduktdirektivets bestämmelser för e-cigaretter har försenats i Sverige i avvaktan på ett domstolsutlåtande om att e-cigaretter ska omfattas av dessa och inte av bestämmelser för läkemedel. Just nu är e-cigarettmarknaden helt okontrollerad och många ungdomar prövar. Ett befogat orosmoment är att ungdomars ”vaping” övergår till traditionell rökning. Det är akut nödvändigt att e-cigaretter regleras på motsvarande sätt som tobaksvaror.

Hur många anser att snus är livsmedel? Inte ens Swedish Match, som tjänar miljarder på sin tvivelaktiga tobaksprodukt gör det. Förmodligen inte de övriga 27 EU-staterna heller där snus är förbjudet. Utredningens förslag om att snus inte ska jämställas med livsmedel i livsmedelslagen – utan hanteras som tobaksvara – innebär en ganska självklar korrigering av det svenska lagrummet.

Lägsta andelen rökande skolelever

Är det lämpligt att sälja tobaksvaror i livsmedelsbutiker? Utredningen föreslår en mycket diskret ändring i en av tobakslagens paragrafer om reklam och annan marknadsföring som i praktiken innebär (undantag specialbutiker) att tobaksvaror ska förvaras utom synhåll för konsumenten. Som första land i världen införde Island 2001 förbud mot exponering av tobaksvaror i butiker. I dag har Island den i särklass lägsta andelen sextonåriga skolelever som provat på rökning i Europa.

Förslaget om att offentliga utomhusmiljöer ska vara rökfria har folkets stöd och givetvis vårt. Däremot delar vi inte utredningens defensiva hållning när det gäller att tillsätta en uppsjö av olika smakämnen i snus och i vätska till e-cigaretter. Det råder inget större tvivel om att dessa tillsatser är ämnade att ge ungdomar smak på tobak.

Att tobaksbranschen inte är en ansvarsfull och hållbar bransch inser allt fler kapitalplacerare. Vi hoppas att våra folkvalda riksdagsledamöter kommer fram till liknande insikter och trycker på rätt knapp inom kort.

Agneta Alderstig

förbundsordförande Riksförbundet Visir– Vi som inte röker

Henrik Ripa

vice förbundsordförande, Visir

Dan Svensson

kansliansvarig, Visir