Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det finns ett gammalt fint talesätt som slog mig när jag läste Timbros förslag för att möta nästa pandemi: För den som bara har en hammare ser alla problem ut som spikar. Och Timbro har verktygslådan full med hammare för att möta covid-19, skriver debattören. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Det finns ett gammalt fint talesätt som slog mig när jag läste Timbros förslag för att möta nästa pandemi: För den som bara har en hammare ser alla problem ut som spikar. Och Timbro har verktygslådan full med hammare för att möta covid-19, skriver debattören. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Timbros idéer för att rusta Sverige inför framtida kriser är bisarra

Timbro kommer med samma lösningar för alla samhällsproblem. Det är kortad föräldraledighet, ännu mer digitalisering av vården och innovationstävlingar för läkemedelsföretag. Och vi som står för gemensamma lösningar, som en majoritet av svenskarna vill ha, kallas socialister, skriver Robin Zackari, kanslichef folkrörelsen Skiftet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

20/4 Så kan Sverige rustas för nästa pandemi

Det finns ett gammalt fint talesätt som slog mig när jag läste Timbros förslag för att möta nästa pandemi: För den som bara har en hammare ser alla problem ut som spikar. Och Timbro har verktygslådan full med hammare för att möta covid-19.

Timbro har tre förslag som går från befängda till bisarra.

Först vill de förkorta föräldraledigheten, vilket de propagerat för länge på landets alla debattsidor. Det finns knappt något samhällsproblem som inte kan lösas genom att försämra för barnfamiljerna. Till saken hör att dessa pengar säkert hade försvunnit med nya skattesänkningar om Timbro fått chansen.

Viktigast att sänka skatten

Sen vill de digitalisera vården - som om det inte sker redan. Timbro när en dröm om att kunna skära ännu mer i välfärden och tvinga personalen att jobba ännu hårdare i vården. Det viktigaste för dem är alltid att sänka skatten - kosta vad det kosta vill.

Sist men inte minst vill de ha någon sorts idoltävlingar för läkemedelsföretag. Som om läkemedelsbranschen inte redan är lukrativ.

Hammaren missade huvudet på spiken inte en utan tre gånger. Särskilt som Timbro samtidigt skriker “socialism!” när regeringen kräver att få något tillbaka om de räddar företag eller stoppar stöd till företag som gör aktieutdelningar under covid-19. Statskassan ska få länsas av alla bolag som kan för att sen flytta dessa pengar till små öar i Karibien utan att vi får ha en endaste liten åsikt om det.

Men nu är jag en generös person och kommer bjuda Timbro på lite mer att skrika om. Skiftet har en bättre idé: Vad sägs om att sluta privatisera välfärden, sluta svälta den med New Public Management och sluta slå sönder den så vårt gemensamma kan möta kriser? Det tror vi svenska folket är mer intresserade av.

Inget att skämmas för

Skiftet lät därför opinionsföretaget Novus fråga om hur svenska folket ställer sig och resultatet är belysande: 64 procent är för en begränsad skattehöjning för att bygga beredskapslager och 64 procent är less på privatiseringexperimentet av apoteket. Socialism enligt Timbro. Sunt förnuft enligt majoriteten av vår befolkning.

Nu kommer Timbro kommer hamra sin nästa upplevda spik och säga att vi tar covid-19 som förevändning att införa socialism. Vi som alltid står för gemensamma lösningar har inga skäl att skämmas och sluta argumentera för våra idéer. För vår tid är nu.

Robin Zachari, kanslichef på folkrörelsen Skiftet