Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tillsammans skapar vi en bättre skola

Rekryterings- och bemanningsföretag är i högsta grad en del av lösningen på lärarbristen i skolan. Fler arbetsgivare ger bättre löner och en bättre arbetsmarknad som lockar fler, skriver Eva Domanders och Patricia Kimondo.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Skolans kris, 19/9

Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Lärarförbundet, skriver om orimligheten i att kommunala skolor inte tillåts lönekonkurrera om lärare (”Er lönepolitik skapar bara dyra stafettlärare”). Hon har ett antal poänger. Det är samhällsviktigt att skolan är en attraktiv arbetsgivare. Att det skulle stå i motsatsförhållande till att använda bemanningsföretag inom skolan är dock helt fel. Rekryterings- och bemanningsföretag är i högsta grad en del av lösningen.

Arbetsgivarkonkurrens i skolan är, precis som Jaara Åstrand beskriver, av godo. Fler arbetsgivare ger bättre löner och en bättre arbetsmarknad som lockar fler. Bemannings- och rekryteringsföretagen är centrala för att arbetsmarknaden ska fungera och för att locka unga och utlandsfödda till yrket.

Räddar dem kvar

Påståendet om utmaningarna inom vården är relevanta: en kortsiktig arbetsgivarstrategi inom vården som går ut på att pressa löner och begränsa arbetsgivarkonkurrens har inom vården fått välutbildade medarbetare att fly. Då är det bemanningsföretag som kan erbjuda flexibla scheman, mer inflytande och bättre balans i livet som räddar dem kvar.

Företagen Jaara Åstrand beskriver är i dag mycket uppskattade arbetsgivare åt många av hennes medlemmar, och Lärarförbundet har kollektivavtal med goda löner och bra villkor med dessa företag.

Således har Jaara Åstrand rätt bild av grundproblemet, men missar att matchningsspecialister som rekryterings- och bemanningsföretag är en central del av lösningen. Tillsammans kan vi skapa en bättre skola med mer kunskap för pengarna – även när kompetensbristen är akut. Och på längre sikt kan vi gemensamt bidra till att skolorna blir bättre arbetsgivare för sin viktigaste resurs – lärarna.

Eva Domanders

vd, Rent a Doctor and Nurse in Scandinavia AB

Patricia Olby Kimondo

vd, People Productions AB